Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Digitale radar Alewijnse goedgekeurd

NIJMEGEN

Een door Alewijnse Marine Systems en GEM Elettronica ontwikkelde digitale rivierradar, de Alewijnse-GEM Explorer R4, is goedgekeurd door de Fachstelle der Wasser und Schifffahrtsverwaltung des Bundes für Ferkehrstechniken (FVT-WSV). De Duitse keuringsinstantie roemt in het keuringsrapport de kwaliteit en scherpte van het radarbeeld.

‘Het is de eerste goedgekeurde volledig digitale radar voor de binnenvaart’, zegt Marianne Hendriks van Alewijnse Marine Systems. Hendriks noemt ook de innovatieve weergave van informatie via mini-conning. Informatie van AIS, GPS, diepte-, windmeter en andere sensoren kunnen daarmee onderin het 22 inch breedbeeldscherm worden weergegeven.
De radar is ook uitgerust met een IVP (intelligent video processing) systeem. ‘Dat systeem optimaliseert de diverse functionaliteiten van de radar en zorgt voor een zeer scherp en rustig radarbeeld, waarbij ook de kleinste boeien in de omgeving te zien zijn. De radar is ook in staat om scherpe echo’s direct naast het schip weer te geven.’ Dat kan ook wanneer de radar op een groter bereik staat afgesteld, omdat de digitale techniek valse echo’s herkent en wegfiltert, zodat alleen de daadwerkelijke echo’s zichtbaar blijven. Een relatief dunne flexibele verbindingskabel tussen antenne en radarscherm maakt plaatsing op bestaande schepen eenvoudiger.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook