Bij superjacht hoort een duikboot

Wie op 1000 meter diepte wrakken, kwallen en zeemonsters wil bekijken vanuit een acrylglazen bol, moet even aankloppen bij U-boat Worx in Breda. Dit bedrijf bouwt sinds 2005 kleine duikbootjes voor particulieren. Ze zijn populair bij eigenaren van superjachten.

bij wrak

Door Tobias Pieffers
‘Het voelt alsof je op ontdekking gaat, maar tegelijkertijd is het heel rustgevend’, zegt Erik Hasselman, salesmanager bij U-boat Worx. Zelf is hij tot een diepte van 100 meter afgedaald. ‘Je verwacht dat het pikdonker is, maar het was juist heel mooi blauw.’ Of dat op 1000 meter diepte ook zo is weet hij niet. ‘Waarschijnlijk niet.’ Wel kent hij verhalen over mensen die vreemdgevormde diepzeehaaien langs hun duikboot zagen zwemmen.
U-Boat Worx verkoopt de vaartuigen aan miljonairs, onderzoekers en ondernemers in de toeristische sector. Het basismodel kost 800.000 euro. Er worden er gemiddeld vier per jaar afgeleverd. Het apparaat is trendy en de Nederlandse jachtbouwindustrie speelt hierop in door schepen benedendeks te voorzien van een speciaal duikbootdok.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer