Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Teus Vlot zet er slim een elektromotor bij

SLIEDRECHT

Teus Vlot Diesel Marine in Sliedrecht heeft onder de productnaam Ecosolve een hybride voortstuwing ontworpen die kan worden geïntegreerd met de bestaande dieseldirecte aandrijving van een schip. Hoofdmotor en keerkoppeling kunnen gewoon blijven staan, ze maken alleen minder uren.

1 / 1
Ecosolve hybride voortstuwing

Ecosolve hybride voortstuwing

Door Hans Heynen
De door een generator aangedreven elektromotor wordt namelijk pas achter de keerkoppeling, via een aparte tandwielkast, aan de schroefas gekoppeld. Wanneer weinig vermogen nodig is, kunnen hoofdmotor en keerkoppeling daar worden afgekoppeld, waarna de schroef door de elektromotor wordt aangedreven.
‘Van de bestaande voortstuwing hoeft alleen de schroefas te worden aangepast om ruimte te creëren voor de extra tandwielkast die zo’n 30 centimeter breed is’, zegt productontwikkelaar Marcel Bakker. ‘En vaak heeft een schroefas wel een tussenas waar ruimte kan worden vrijgemaakt.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (3)
 • mart

  stefan jij bent zeker zo´n groene die alles doet om het milieu te sparen en alleen nog het besef ontbreekt hoe sommige dingen van welke materialen gemaakt moeten worden.

 • Stefan

  Voor het produceren van alle benodigde materialen om dit systeem te realiseren wordt er al zoveel luchtvervuiling veroorzaakt zodat het onder de noemer valt van onzinnigheid.

 • Wim

  Kan iemand uitleggen wanneer dit is terugverdiend uitgaande van het feit dat een je generator nodig hebt om de elektromotor aan te drijven.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook