Lidar mogelijk concurrent voor radar

TNO, Thales Hengelo, HITT uit Apeldoorn en het ministerie van Defensie onderzoeken de bruikbaarheid van Lidar (Light Detection And Ranging)-systemen voor de detectie van schepen en andere objecten op zee en binnenwateren. De lidar zou een alternatief kunnen zijn voor de alom gebruikte radar.

lidar radar

Door Hans Heynen
De werking is er enigszins mee te vergelijken. Verschil is, dat een lidar lichtgolven gebruikt voor de detectie en afstandsbepaling van objecten en radar radiogolven. Omdat de lidar gebruikt maakt van laserpulsen wordt hij ook wel ‘laserradar’ genoemd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Lidar mogelijk concurrent voor radar | Schuttevaer.nl

Lidar mogelijk concurrent voor radar

TNO, Thales Hengelo, HITT uit Apeldoorn en het ministerie van Defensie onderzoeken de bruikbaarheid van Lidar (Light Detection And Ranging)-systemen voor de detectie van schepen en andere objecten op zee en binnenwateren. De lidar zou een alternatief kunnen zijn voor de alom gebruikte radar.

lidar radar

Door Hans Heynen
De werking is er enigszins mee te vergelijken. Verschil is, dat een lidar lichtgolven gebruikt voor de detectie en afstandsbepaling van objecten en radar radiogolven. Omdat de lidar gebruikt maakt van laserpulsen wordt hij ook wel ‘laserradar’ genoemd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer