Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Stena test nieuw scheepsontwerp met zeetankertje van 25 ton

GOTENBURG

Het Zweedse rederijconcern Stena test de komende maanden een tankerontwerp waarmee, als het aan de verwachtingen voldoet, tussen de 20 en 30% kan worden bespaard op de brandstofkosten en een fors lagere uitstoot van CO2 en NOx wordt gehaald, doordat de tankers op LNG gaan varen.

1 / 5
Stena test

Stena test

Door Wim Verseput
De energiebesparing wordt gerealiseerd via een combinatie van een bredere romp in combinatie met luchtsmering en een nieuw type bulbsteven. Daarnaast krijgen de tankers een SkySail, dat wil zeggen een computergestuurd vliegerzeil, dat op grote hoogte een flinke trekkracht kan ontwikkelen. Bij gebruik van de vlieger kan de maximale besparing van ruim 30% worden gehaald.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (1)
  • tom

    ms Dayer vaart al 12 jaar met deze brede bulp en geeft goed resultaat op ondiep water.
    Stena line heeft dit dus niet zelf bedacht.
    Met name op de noordzee waar het niet diep is voor een zeeschip moet dit dus ook werken

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook