Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Vrachtvaart op zonnecellen, het kan

Rotterdam

De dieselgenerator op de spits Traveler van Piet en Suzanno Bouchier draait al ruim een jaar praktisch niet meer. Het vrachtschip heeft 16 zonnepanelen aan boord, die  5480 Wattpiek (Wp) energie genereren. Maar de eigenaren zagen ook wel eens 6340 Wp als maximum voorbij komen. En ze willen nog meer zonnepanelen plaatsen. Met 36 panelen van 400 Wp kan 14 kilowatt worden geproduceerd en dat is voldoende om de Traveler volledig op zonne-energie te laten varen op de Franse kanalen.

1 / 2
Het ms Traveler van Piet en Suzanno Bouchier heeft nu nog 16 zonnepanelen aan boord. Deze genereren een opbrengst van 5480 Wp. Zo hoefde de generator het afgelopen jaar nog amper te draaien. Met 36 nieuwe zonnepanelen van 400 Wp elk, verwachten Piet en Suzanno zelfs op zonne-energie te kunnen gaan varen. (Foto Piet Bouchier)

Het ms Traveler van Piet en Suzanno Bouchier heeft nu nog 16 zonnepanelen aan boord. Deze genereren een opbrengst van 5480 Wp. Zo hoefde de generator het afgelopen jaar nog amper te draaien. Met 36 nieuwe zonnepanelen van 400 Wp elk, verwachten Piet en Suzanno zelfs op zonne-energie te kunnen gaan varen. (Foto Piet Bouchier)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (1)
 • Mario Noldes

  Ik vind dat er voor dit soort projecten 100% subsidie gegeven moet worden. Onder 1 simpele voorwaarden. De hier gemaakte claims worden notarieel vast gelegd, zoals met 10 Kw een snelheid halen van 8 kmh op diep water, en 8 tot 10 maanden op zonnepanelen kunnen varen, om er maar twee te noemen. Na 1 jaar word alles geëvolueerd, word niet aan de claims voldaan, subsidie 100 % terug geven.

  Verder vind ik de gemaakte claims van besparing op zijn zachts gezegd te mooi om waar te zijn. En zoals Marktplaats altijd zegt………………

  Verder wens ik de familie Grimm nog veel plezierige vaar jaren toe.

  G.M. Noldes

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook