Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

‘Ergerlijke bemanningsregels’

Hans Heesakker vaart met een volmatroos op het Europaschip Maria Helena. Hij is van de wal en kwam op de hogere zeevaartschool in contact met schipperszonen. Nadat hij in de koopvaardij drie jaar zeeziek was geweest, stapte hij over naar de binnenvaart. Hij vindt varen fantastisch, maar de bemanningsregels….

1 / 1
'Ergerlijke bemanningsregels'

'Ergerlijke bemanningsregels'

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (3)
 • J.C Hagens

  Meneer Heesakeer, u heeft helemaal gelijk, maar probeer het de witte boorden mensen maar eens wijs te maken.
  Voor 20 jaar terug heb ik dit al aangekaart bij de RVI op de beurs in Rotterdam.
  Er is best wel wat veranderd , alleen dit is binnenlands en voor schepen tot 55 Mtr. in Nederland en Belgie, deze mogen alleen varen, met enkele aanpassingen.
  We varen niet meer in de tijd dat er Sleepschepen op de Rivieren voeren, natuurlijk wordt er nog naar vakmanschap gevraagd, maar op een andere wijze, Radars en Electronische vaarkaarten.
  Dus laat de Schipper met behulp van een cursus, en een examen door praktijk mensen een verkorte opleiding volgen, met aantekening Volmatroos in dienstboekje.
  Dit zal resulteren in meer instroom door jongere, maar ook door mensen die wat ouder zijn, omdat je ze gelijk als volmatroos mee kan laten tellen.
  Ook zal zo al de onnodige subsidies verdwijnen.

 • H.J.M. Arends

  Een dienstboekje zegt alleen maar iets over de vaartijd. Referenties, diploma’s, scholing zeggen iets meer. Zet je deksman aan, om zich te bekwamen en een cursus te volgen. In België is er een korte cursus , las ik ergens.

 • Mark Nordenholt

  het besten is afschaffen die dienstboekjes.
  de politie en zeker in Duitsland intreseert het toch niet of de persoon wat kan als die maar zijn bekwaamheid heeft in het boekje wat er op het schip nodig is.
  daarom heb ik nu een dienstboekje st met een foto van mijn hond er in.
  ik ben benieuwt wat ze er van vinden!!!!
  het is toch van de zotten dat de overheid gaat beslissen wat voor personeel ik aan boord moet hebben.
  zo kan ik ook niemand van de wal een kans geven hier aan boord en er zijn zat goede mensen die zouden willen gaan werken op een binnenvaart schip.
  maar je kan niet van iemand verlangen die 30 jaar is en niet mee telt als bemanings lid om die een laag loon te laten starten.
  want je kan niet meer betalen want er is al een dure st en ma aan boord.
  mvg mark

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook