Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

‘Rots in de branding en geweten van Maritieme Academie’

Docent Joop van Belle (63) heeft vorige week te midden van familie, collega’s, oud-collega’s en vrienden afscheid genomen van de Maritieme Academie in Harlingen. De ex-schipper van drie Perago’s (361, 636 en 1000 ton) werkte vanaf 1999 op de school waar hij ooit zijn eigen binnenvaartopleiding genoot. Van Belle kwam in aanmerking voor vervroegde uittreding.

1 / 1
‘Rots in de branding en geweten van Maritieme Academie'

‘Rots in de branding en geweten van Maritieme Academie'

  • Docent Joop van der Belle (63) neemt afscheid

Door Ubbo Posthuma

Directeur Arjen Mintjes van de Maritieme Academie Harlingen kenschetste op luchtige wijze de carrière van de in Dordrecht geboren Joop van Belle. Dat de zoon van een zwaar gereformeerde slager al jong trouwde met mevrouw Joke Spits om samen te gaan varen, kon volgens Mintjes geen toeval zijn.

Oranje Nassau

Van 1965 tot 1967 kreeg Joop van Belle les op de toenmalige dagnijverheidsschool voor Rijn- en Binnenvaart ‘Oranje Nassau’ in Harlingen. Hij behaalde hier zijn getuigschrift en begon als matroos op de binnenvaart. Na zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine werd hij sleepbootkapitein en een jaar later zelfstandig zetschipper.

Vanaf 1975 tot 1988 mocht de Dordtenaar zich schipper-eigenaar noemen een steeds groter motorschip Perago. Hij had intussen verschillende diploma’s en patenten behaald en werd kapitein op het instructievaartuig van het KOFS. Met het behalen van het MAVO (D) certificaat wiskunde en natuurkunde in 1995 en de bevoegdheidsverklaring binnenvaart, werd duidelijk dat Joop van Belle als docent zijn carrière zou voortzetten.

Bijscholing

Hij volgde diverse bijscholingscursussen voor het omgaan met probleemgedrag van leerlingen, onderwijsvernieuwing in het kader van de WEB, leren-werken in het VMBO en computergebruik in het voortgezet onderwijs. In 1989 werd hij lid van de examencommissie KOFS en in 1993 docent binnenvaartkunde aan het Scheepvaart Transport College te Rotterdam.

Op 1 augustus 1999 begon Van Belle op de Maritieme Academie, een keuze die men in Rotterdam betreurde, maar wel respecteerde. Mintjes kwalificeerde hem als een rust uitstralende, zeer betrouwbare, plichtsgetrouwe en punctuele persoonlijkheid, waar iedereen binnen de Maritieme Academie van op aan kon. ‘Rots in de branding en het geweten van de Maritieme Academie’, aldus Mintjes.

Hersenbloeding

Op 26 juni 2005 werd Van der Belle op school getroffen door een ernstige hersenbloeding. Gelukkig kon hij door Arjen Mintjes op tijd in het ziekenhuis worden gebracht. Met wilskracht en doorzettingsvermogen kon hij na een revalidatie weer aan het werk. Mintjes: ‘Wat was je hard aan het trainen om weer terug te kunnen komen in je zo geliefde binnenvaartonderwijs. Je was voor mij een voorbeeld hoe je nooit de moed moet opgeven, want er is altijd wel iets om voor te vechten. Het is jou gelukt.’

Taken die hij hierna vervulde waren examensecretaris, voorzitter constructiegroep examens, nieuwbouw en gang van zaken roosters instructieschepen, onderzoeker bevoegdheid, docent binnenvaartkunde. Verder was hij de motor achter de vernieuwing beroepsgericht vakken, digitalisering en examinering en verantwoordelijk voor kwaliteitsmanagement Maritieme Academie Harlingen.

Sparren

Mintjes liet tot slot weten dat Joop van der Belle degene was met wie hij eindeloos kon ‘sparren’ over de ontwikkeling van het binnenvaartonderwijs. De man die ik altijd kon vragen om een mening over deze of gene ontwikkeling of om een opinie in een moeilijke zaak." Vervolgens kreeg de afscheidnemende Van der Belle een speldje Maritieme Academie Harlingen op de borst gespeld, een boek van alle collega’s en een Ipod. Ook echtgenote Joke werd bij de huldiging betrokken en ontving een fraai boeket bloemen.

Een vraag die door de zaal gonsde was: ‘Gaat Joop nu helemaal weg?’
‘Nee’, liet Mintjes weten. ‘Hij blijft behouden voor de ontwikkeling van het nieuwe examenprogramma Maritiem en Techniek, het afnemen van praktijkexamens, het les geven aan collega’s die bevoegd willen worden voor het vak binnenvaartkunde. Ik heb het gevoel dat we hem nog vaker gaan zien.’

Alle collega’s zongen een speciaal ingestudeerde limerick. Verder sprak Andries de Weerd van het NOVA College hem nog toe. Ook zoon Martin eerde zijn vader in een toespraak. Aan het eind van dit feestelijk afscheid zegde Joop van der Belle iedereen heel veel dank voor zijn of haar komst. ‘Een bijzondere dag en het einde van een werkzame periode. Ik heb er dan ook veel moeite mee. Gelukkig had ik twee jaar de tijd om mijn taken over te dragen.’ In het restaurant werd genoten van een heerlijk diner, waarbij iedereen nog in de gelegenheid werd gesteld om persoonlijk afscheid te nemen.

Reacties (1)
  • H Van Roozendaal

    Je komt E niet veel tegen. Docenten met hart voor hun vak, hun school en last but not least hun leerlingen. Gelukkig komen we ze in het binnenvaart onderwijs veel tegen. Joop ik kon er jammer genoeg niet bij zijn. Maar bedankt voor jaren meters veel plezier samenwerken. En gelukkig blijf je je met de examinering bemoeien.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook