Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Jeugdliefde bloeit na 30 jaar weer op

Henry Weinhold en Christel Pepermans varen op de 747-tonner Brutus. Ze zijn elkaars eerste grote jeugdliefde, maar verloren elkaar destijds uit het oog. Ze leefden 30 jaar zonder elkaar en vonden elkaar terug via internet.

1 / 1
Jeugdliefde bloeit na 30 jaar weer op

Jeugdliefde bloeit na 30 jaar weer op

Door

Henriette Driesen-Joanknecht

Ze leerden elkaar kennen tijdens de Belgische schippersblokkade van 1975. Henry werkte op een tanker en lag stil voor de blokkade en Christel woonde in Willebroek langs het kanaal. ‘Ik woonde in de Oostdijk, zo heette die wijk destijds. Het was een wijk, waar de dingen gingen zoals ze vroeger gingen. Alle mensen gingen ’s avonds buiten zitten en de schippers kwamen erbij zitten. De wijkbewoners vertelden verhalen aan elkaar en de schippers vertelden over vroeger. Er was ook een winkeltje in de wijk waar de schippers naartoe gingen. In die tijd was er ook nog een sluis. Die sluis is later verdwenen vanwege de schaalvergroting en de huizen werden onteigend vanwege de verbreding van het kanaal. Alleen is het kanaal er niet verbreed. Ten tijde van de blokkade lag het kanaal helemaal vol schepen.’

‘50.000 euro voor auto geen probleem, 60.000 voor schip wel’

Henry werkte bij zijn vader aan boord. Iedereen uit zijn familie voer in die tijd in loondienst. ‘Ik ben op m’n 14de gaan varen en kwam bij mijn vader en broers aan boord op de Ganda van Ringoot. Mijn moeder voer ook mee. In die tijd werkten de mensen nog met "eigen" volk. We lagen stil voor de staking en mochten niet door de blokkade. We hebben er zes weken gelegen en zo leerden we elkaar kennen. Een paar jaar later verloren we elkaar uit het oog. Mijn vader kocht een eigen schip en ons vaargebied veranderde. In die tijd was de communicatie niet zoals nu.’

Dat bevestigt Christel, want zij stuurde wel brieven naar Henry. ‘Ik stuurde brieven naar de sluis, maar die bereikten hem niet.’

In de daarop volgende 30 jaar trouwden ze en leefden elk hun eigen leven. Henry kreeg twee kinderen en Christel vier. Christel scheidde en het huwelijk van Henry liep niet lekker. Henry dacht regelmatig terug aan Christel, niet zozeer om een relatie te beginnen, maar hij vroeg zich af wat er van haar geworden was. ‘Ik vertelde dat aan mijn broer en die is toen op internet gaan zoeken. Hij vond haar en we maakten zeven jaar geleden een afspraak toen ik mijn ADNR moest doen. Zo is het begonnen. Ik was aanvankelijk alleen nieuwsgierig naar hoe haar leven verlopen was. Christel was op die afspraak al gescheiden.’

Broer-zusrelatie

Het huwelijk van Henry en zijn vrouw werd in onderlinge overeenstemming beëindigd. Ze hadden het volgens hun kennissen trouwens nog aardig lang met elkaar uitgehouden. ‘We hadden een broer-en-zusrelatie en we hebben afgesproken om onafhankelijk van elkaar nog wat van het leven te gaan maken. Voor onze bekenden kwam onze scheiding niet als een verrassing, die hadden allemaal stuk voor stuk verwacht dat wij al veel eerder uit elkaar zouden gaan.’

Tussen Henry, zijn jeugdliefde en zijn ex heerst geen wrok, vertelt Christel. ‘Met kerst vieren we de pakjesavond met zijn ex-schoonfamilie. Iedereen had allang gezien dat ze niet zo goed bij elkaar pasten.’

Na de scheiding kocht Henry een schip. Dat kreeg hij moeilijk gefinancierd, ook al vond de bank het een interessant verhaal. ‘Ik was met 45 jaar te oud. Ik beargumenteerde toen dat het voor mij geen probleem was een auto van 50.000 euro gefinancierd te krijgen, maar dat 60.000 voor een schip wel een probleem was. Toen kon het wel. Na 18 maanden heb ik dit schip gekocht. We hebben pas klasse gedaan en tot nu toe geen stukken gehad.’

Ziekenverzorgster

Christel zegde haar baan op en stapte bij Henry aan boord. Dat was even wennen, want de scheepvaart is ingrijpend veranderd. Toch wil ze niet terug naar de wal. ‘Ik werkte als verzorgende in een ziekenhuis en miste in het begin het contact met de patiënten. Maar ik vind varen hartstikke leuk en ben er helemaal aan gewend, al mis ik soms de sociale contacten. Je spreekt je buren nauwelijks tegenwoordig. Er mag van mij wel wat van de gezelligheid van weleer terugkomen.’

Scheepsgegevens

Scheepsnaam: Brutus. Lengte: 60 meter. Breedte: 7,23 meter. Diepgang: 2,62 meter. Tonnage: 747. Europanummer: 02329100. Motor: Deutz, 500 pk. Bouwjaar: 1958. Thuishaven: Maasbracht. Eigenaar: H.H.J.J. Weinhold.

 

Reacties (2)
 • Beerens Henk

  Mooi stukje, lijkt wel uit een liefdesromannetje te komen. Eindelijk teruggevonden! Wij kennen jou jonge jaren.Prettige feestdagen en een voortvarend en veilig NIEUWJAAR
  Groetjes Henk en Ria

 • e. w. de jonge

  Veel geluk voor de toekomst en een fijn kerstfeest!

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook