Filipijnse matroos eet graag stoofpeertjes

De Filipijnse matroos Ulysses Danoso eet heel graag Nederlands eten. Gebakken aardappeltjes en stoofpeertjes bijvoorbeeld. Maar echt overal eet hij rijst bij. Ulysses is de Filipijnse matroos aan boord van het ms Mutatie van Corrie en Hilbrand Weijma.

Filipijnse matroos eet graag stoofpeertjes

Zelf stond Corrie een paar maanden geleden in Wat eten we vandaag. Haar favoriete recept bleek bruine bonensoep. Ze maakt deze soep in grote hoeveelheden, er is een pan van 7 liter voor nodig, omdat het ook makkelijk is in te vriezen. Ze vond het dus de moeite waard het recept met ons te delen. Maar ook haar matroos kan volgens Corrie lekker koken. Het is dan wel geen bruine bonensoep wat hij op tafel zet, maar smakelijk is het volgens de familie Weijma zeker.

Vader visser

Matroos Ulysses Danoso werd in 1980 geboren in het plaatsje Iloilo. Hij heeft een zus en een broertje en zijn vader is visser. Hij vist met netten vanaf het strand op mosselen en oesters. Maar Ulysses moest op jonge leeftijd al zijn opa helpen op de rijstvelden.

Ulysses heeft drie jaar de Zeevaartschool bezocht en is daarna gaan varen. Zo’n drie jaar voer hij op een containerschip tussen Japan en China. Daarna is hij naar Nederland gekomen voor een baan als matroos in de binnenvaart. Na matroos te zijn geweest op verschillende schepen kwam hij terecht op de het ms Mutatie. Daar vaart hij nu als volmatroos. Intussen is Ulysses getrouwd en woont met zijn vrouw in de buurt van Manilla.

Mosselen van de steiger

Op het ms Mutatie kookt Ulysses weleens een menu voor het hele gezin. Soms maakt hij tussendoor iets voor de schipper alleen. Zondags eet Ulysses mee met het gezin aan boord. Hij eet volgens Corrie heel graag gebakken aardappeltjes, stoofpeertjes, zelfgekookte pudding met slagroom en drinkt veel ijsthee. ‘Zelf eet hij ‘s morgens brood en verder rijst. Overal wordt rijst bij gegeten. Als ik een beetje bami meegeef naar voren eet hij er rijst bij. En zo gaat het ook met de pannenkoeken, de macaroni of de lasagne. Echt overal gaat er rijst bij.’

Ulysses is erg blij als de familie Weijma naar Vlissingen gaat. Dan doet hij alle moeite om een emmer mosselen van de steiger te halen. Een deel daarvan kookt en bakt hij, de rest gaat de vriezer in voor later. Ook haalt de Ulysses  weleens oesters van de sluis van Hansweert.’

Leuk om te vertellen vindt Corrie de manier waarop Ulysses zijn aardappelen schilt. ‘Ulysses schilt de aardappelen van zich af. Hij legt zijn wijsvinger op de aardappel en houdt zo het schilletje tegen. Hij gaat dan snel en dun over de aardappel heen.’

RECEPT

Afritada van Ulysses

Benodigdheden voor 4 personen:
400 gram varkensvlees
1 middelgrote wortel
1 ui
1 of 2 verse pepers
2 teentjes knoflook
1 aardappel
3 eetlepels maggi
snufje zout
1 eetlepel bloem
120 ml water
3 eetlepels melk
1 eetlepel aromat
1 theelepel chilipoeder
scheutje olijfolie

Bereidingswijze:

Snijd de aardappel en wortel in dunne reepjes, snijd de ui in fijne stukjes en pers de knoflook met een knoflookpers uit. Zet een pan met een beetje olijfolie op het vuur. Fruit daarin de knoflook en de ui. Voeg daarna het vlees toe en bak het vlees op hoog vuur aan tot het bruin is. Voeg de peper toe en bak het geheel even door. Doe het water erbij en laat alles weer aan de kook komen. Minder daarna het gas een beetje. Met de deksel op de pan alles even laten garen. Voeg de aardappel, wortel en melk toe. Dit weer even met de deksel op de pan op laag vuur laten staan.

Maak intussen de bloem aan met een beetje water, voeg als laatste de aromat en de chilipoeder toe en maak het geheel aan met het bloempapje. Serveer de Afritada met rijst.

Mabuting gana (Eet smakelijk)!!