Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Wat eten we vandaag? Vers van de markt en de sluis

Liane Rennings van de spits Liane kookt aan boord vooral met verse producten. Ze haalt die van Franse markten, of op een van de vele sluizen in Frankrijk. ‘Het wordt wel een beetje minder met de verkoop op de sluizen, maar toch hebben ze vaak nog wel tomaten en courgette uit eigen tuin. Soms ook verse eieren of een zak walnoten. Makkelijk en lekker.’

1 / 1
Eiermie met spekjes

Eiermie met spekjes

Eiermie met spekjes van Liane

Liane koos als haar favoriete gerecht Eiermie met spekjes en Thaise chilisaus,

omdat het makkelijk is te bereiden. ‘Er zitten ook niet zo’n heel erg moeilijke ingrediënten in. En het is snel klaar. Een kwartiertje tot 20 minuten. Origineel was het eigenlijk een vegetarisch gerecht, maar dat heb ik een beetje aangepast. Wij zijn niet zo van het vegetarische.’

Ingrediënten (voor 4 personen):
– een pak eiermie (500 gram)
– 4 scharreleieren
– 2 winterpenen
– 2 preitjes
– 3 bosuitjes
– 5 plakken verse spek
– een paar eetlepels wokolie
– 2 deciliter Thaise chilisaus
– scheutje ketjap Bereiding

Snijd het spek in kleine stukjes. Doe een beetje wokolie in de pan. Bak het spek goed hard in de pan. Maak intussen de winterpenen, preitjes en bosuitjes schoon. Snijd de groente. Als de spek goed bruin is, voeg dan de prei en de winterpeen erbij. Even roerbakken. Houd de bosui nog even apart. Zet intussen twee pannetjes water op voor de mie en de eieren. Kook daarin de mie gaar en de eieren hard. Als de groente gaar is, doe dan de Thaise chilisaus bij de groente en de spekjes. Breng op smaak met een beetje ketjap en doe op het laatst de fijngesneden bosuitje erbij. Pel de eieren, snijd ze doormidden. Maak het gerecht op het bord op en leg de eieren er als laatste op.

Volgens Liane is het heel erg belangrijk om in dit gerecht geen zout en peper te gebruiken. ‘Het belangrijkste is het doseren van de chilisaus. Anders loop je de kans dat het vele te heet wordt.’

Door

Erik van Huizen

Liane is aan boord de scheepskeukenprinses, zoals collega’s haar noemen. ‘Ik kook altijd en dat is maar goed ook. Want als mijn man moet koken dan komt er niet veel van terecht. Hij kookt alleen als ik ziek ben. Ik zeg altijd dat hij alleen mag koken als we het eten buiten de deur halen.

‘Gelukkig vind ik koken heel erg leuk. Recepten haal ik meestal uit verschillende receptenboekjes, zoals de Allerhande. En hoewel het soms moeilijk is als je vaart, ga ik dan toch proberen om alle ingrediënten van het recept bij elkaar te krijgen. We hebben ook een tijd half aan de wal gewoond, we woonden toen op een luxe motor in een jachthaven, toen ik ging ik na het werk nog snel even naar de winkel. Nu is het meer improviseren. Maar dat gaat ook best goed. Ik maak dan bijvoorbeeld een typisch Frans gerecht als Boeuf Bourguignon.’

Heerlijke vis

Liane schuimt graag markten af. ‘Op Franse markten hebben ze lekker lamsvlees, heerlijke vis: zwaardvis, tonijn en garnalen. Dat ziet er daar allemaal zo lekker uit. Veel aantrekkelijker dan in Nederland in een supermarkt. De vis ligt er mooi op ijs. Het lekkerste is de vis eenvoudig te bereiden met wat sla erbij.’

Ook de groenten en het fruit komen meestal van de markt. Potjes met groenten gebruikt Liane niet vaak. Eigenlijk alleen als de nood aan de man is. Zelfs de specerijen koopt Liane op de Franse markt. ‘Ik heb bijvoorbeeld zout uit de Camarque.

Sla is favoriet

Sla is favoriet aan boord van de Liane. ‘Ik maak vaak lekkere salades. Soms eten we dat gewoon bij het eten, soms ook als voorgerecht. Bijvoorbeeld als de buren komen eten. Dan probeer ik het een beetje gezellig te maken.

‘Als we de mogelijkheid hebben gaan we tussendoor ook weleens uit eten. Moeten we wel een beetje in de buurt van een grote stad zijn, bijvoorbeeld Avignon. Want in de kleine Franse dorpjes is vaak niets. We komen allebei uit Maastricht, dus dan ben je wel heel erg verwend. Daar kun je echt iedere dag wel uit eten en dan heb je nog niet alle restaurants gehad.’

Reacties (1)
 • KVM

  Hey, Liane

  Zeg niet “Dan probeer ik het een beetje gezellig te maken”, maar wel “het is hier gewoon altijd gezellig voor onze gasten”…Wij kunnen het weten, maar we houden het stil hoor…
  Je Flappy recept had hier trouwens ook niet misstaan 😉

  Groetjes K.I.D.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook