Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Koken met de Franse slag

Als ze een recept uit een kookboek of de Allerhande maakt, dan mislukt het vaak. Maar als ze improviseert, is het meestal lekker. Koken aan boord van de spits Aquaticus gebeurt een beetje met de Franse slag.

1 / 1
recept

recept

Groene curry van Majella

Het geheim van dit gerecht zit hem volgens Majella in de boemboe  groene curry en kokosmelk. ‘Ik heb dit echt altijd aan boord.’

Ingrediënten voor 2 personen:

 • een half bakje diepvriesgarnaaltjes van de Aldi. Volgens Majella zijn deze garnalen lekker en goedkoop.
 • ongeveer 250 gram kipfilet
 • 250-400 gram groente; bijvoorbeeld broccoli, kool, paksoi, courgette, aubergine, wortel. Een pakje oosterse wokgroenten kan ook.
 • een uitje
 • een pakje boemboe groene curry van de Albert Heijn (100 gram)
 • een pakje kokosmelk (200 milliliter)
 • aantal teentjes knoflook naar smaak
 • olijfolie
 • peper
 • zout

Marineer de garnaaltjes met olijfolie en lekker veel knoflook en peper. Majella doet dit ’s morgens altijd al. Evenals het ontdooien van de kipfilet. Als de kipfilet is ontdooid, snijd deze dan in stukjes. Snijd het uitje fijn. Fruit de ui met een beetje knoflook in een pan met olijfolie. Voeg de stukjes kipfilet met een beetje peper toe en bak de kipfilet gaar. Doe daarna de gesneden groenten erbij. Even bakken tot de groente gaar is en daarna de boemboe curry en de kokoksmelk toevoegen. Als laatste ‘kiepert’ Majella er de garnaaltjes bij.

Tip van Majella

‘Ik doe er ook nog wel eens gemengde zeevruchten in. Die geven er nog een beetje extra smaak aan. Het leuke van dit gerecht is dat het eigenlijk met alle restjes aan boord kan worden gemaakt. Wij eten het altijd met zilvervliesrijst.’

Door Erik van Huizen

‘Dan doe ik er bijvoorbeeld nog een beetje gember erbij’, vertelt Majella van Veen. ‘Het wordt dan echt mijn eigen smaak en recept.’

‘Wat eten we vandaag’, is volgens Majella het eerste wat ze denkt als ze ’s morgens uit bed stapt. ‘Meestal bedenk ik het dan ter plekke. Ik haal kip, vlees of vis uit de vriezer. Als ik denk dat we die avond saté gaan eten, dan zet ik die alvast in de marinade. En dan pak ik ook vast de groente. Meestal die van het seizoen. Nu hebben we bijvoorbeeld net de tijd van de courgettes en aubergines achter de rug. De ene keer maken we er iets met pasta mee, een andere keer met zilvervliesrijst. Aardappelen eten we niet vaak. Maar wat bijvoorbeeld wel heel erg lekker is met aardappelen is knolselderij. Lekker met veel tijm.’

Fruithapje

De dag begint aan boord van de Aquaticus met een gezond ontbijt. ‘Het ontbijt is echt iedere ochtend weer geweldig. We eten namelijk een fruithapje. Maak ik van het fruit dat we dan aan boord hebben. Als we uit Nederland komen, blijft het fruit wel lang goed. Hier is het nog hard als je het koopt. Maar het fruit in Frankrijk is veel rijper. Dat moet je eigenlijk dezelfde dag eten. Mijn man eet zijn fruithapje altijd zo op, ik eet het met muesli en kwark. Heerlijk.’

Majella is degene die kookt aan boord van de Aquaticus. ‘We hebben altijd met een charterschip gevaren, maar toen wij onze klipper konden verkopen hebben we dat gedaan. Sinds mei varen we met deze verlengde spits. En omdat ik mij nog niet zo zeker voel in de stuurhut, kook ik altijd. Maar bij mij is het zeker geen haute cuisine. Ik kook op mijn gevoel. Ik heb daar natuurlijk ook de hele dag de tijd voor. Het leventje wat ik nu heb, is echt zó leuk. Er mislukt ook wel eens iets hoor. Dan denk ik, dat had ik er beter niet bij kunnen doen. Wat altijd lekker is, is een taartje van bladerdeeg met courgette, ui, tomaat of andere groenten erin.’

Soms vormt een potje saus de basis van een gerecht. ‘Wat wij heel erg lekker vinden is de pastasaus met gorgonzola van de Albert Heijn. Wat verse groenten er doorheen en het is klaar. Erg lekker.’

Mislukte toetjes

Er gaat volgens Majella geen dag voorbij op de Aquaticus zonder dat er een toetje wordt gegeten. Maar in tegenstelling tot het hoofdgerecht, waagt ze zich er meestal niet dat zelf te maken. ‘Dat mislukt toch wel vaak. Daarom sjouwen we elke week hele voorraden kant en klare toetjes aan boord. Wat mij nog wel lukt is een tarte tartin van appels of peren. Lekker met een bolletje vanilleijs. Ook maak ik weleens een fruityoghurt van bijvoorbeeld aardbeien die over zijn. Die prak ik dan door de links- of rechtsdraaiende yoghurt en pureer ze in de blender. Lekker met een beetje basterdsuiker. Of ik maak een taartje van het fruit dat overblijft.’

 

Reacties (2)
 • Gerrit van den Adel ms Sunisha

  Dan weet ik er ook nog een paar Mevr Oskamp…..Grutjes met stroop,Balkenbrij,Ristepap met boter en suiker……en ga zo maar door

 • anke oskamp

  Geen bruine bonen ?
  Probeer deze dan maar is:
  Bruine bonen langzaam verhitten zonder teveel roeren,
  p/p 5 stukjes gerookt spek bakken
  ui fijn snijden en in heet water even wegzetten
  stroop
  diep bord, bonen erop dan het spek en ui (uitgelekt) en dan de stroop erover !!!
  jammmie jammie

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook