Receptenbibliotheek op Westropa

Galettes de Bretons à la Claudine, focaccia met geitenkaas, kip met honing, een salade met geitenkaas en ontbijtspek en kip in kaassaus. Henny Kranenburg van de spits Westropa houdt van koken en heeft veel recepten te delen. En ze kan niet kiezen.

Westropa

Kip in kaassaus van Henny

Ingrediënten voor 2 personen

  •  2 kipfilets á 125 gram
  •  1 eetlepel olijfolie
  •  1 bosui, in plakjes gesneden
  •  1 rode Spaanse peper, zonder zaad en in ringetjes gesneden
  •  2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
  •  100 gram (grot) champignons, in plakjes
  •  1 bekertje crème fraîche (125 gram)
  •  1 dl witte wijn
  •  50 gram schimmelkaas (roquefort of dana bleu)
  •  4 eetlepels peterselie, fijngehakt
  •  peper en zout

Verwarm de olie in de braadpan of wok en bak daarin de kipfilets bruin en gaar. Neem ze uit de pan en houd ze warm. Doe de Spaanse peper en de knoflook in de pan en roerbak het geheel 1 minuut op hoog vuur. Voeg de champignons en bosui toe en bak deze nog 3 minuten mee. Voeg de crème fraîche, de witte wijn en de schimmelkaas toe en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. ‘Als je er dan gekookte aardappelen en bloemkool bij doet heb je prima gegeten.’

Door

Erik van Huizen

Galettes de Bretons à la Claudine, focaccia met geitenkaas, kip met honing, een salade met geitenkaas en ontbijtspek en kip in kaassaus. Henny Kranenburg van de spits Westropa houdt van koken en heeft veel recepten te delen. En ze kan niet kiezen.

Haar drie kinderen zijn helemaal gek van bakken. Standaard bakken Tanya (5), Maëlle (9) en Dinand (7) cakejes op verjaardagen. ‘Ik heb ongeveer 21 kookboeken. Van Sonja Bakker, Montignac, pastaboek, smoothies tot het kookboek dat ik als meisje van 13 op school kreeg. De variëteit is dus zeer groot.

‘Ik vind het erg leuk voor anderen te koken en maak er graag een heel spektakel van. Met een voor-, hoofd- en nagerecht. Ik moet er wel de tijd voor hebben, want dan begin ik al om twee uur in de middag. Maar soms is het natuurlijk ook effe gauw een warme prak maken. Een pot groente heb ik daarom altijd op voorraad. Rode kool met appeltjes vind ik dan het lekkerst. Als ik vers moet koken, vind ik quiche of een groententaart altijd erg lekker. Zuurkoolschotel met gehakt en ananas, en kip met roquefortsaus en bloemkool is ook om je vingers bij af te likken. Macaroni of spaghetti eten we alleen als alles bijna op is. Dan worden de restjes bij elkaar in de pan gewokt met gehakt.’

Galettes de Bretons

Op de Westropa wordt meestal vlees gegeten. Ongeveer één keer in de week staat er vis op het menu, vegetarisch misschien twee keer in de maand. Voor het op smaak brengen van gerechten gebruikt Henny veel gedroogde kruiden. ‘Bijvoorbeeld djahé, koriander, laos, gember, cajunkruiden, peterselie. Ik geloof dat ik wel 30 verschillende kruiden in de kast heb. Als het er niet meer zijn.’

Bakken doet Henny alleen in olijfolie. Zelfs de pannenkoeken gaan daarin. Voor vrienden maakt ze soms Galettes de Bretons à la Claudine. Deze Bretonse pannenkoeken van boekweitmeel zijn in Nederland niet te krijgen. ‘Ik koop ze altijd kant en klaar in de Franse supermarkt. Hiervoor bak je in een koekenpan een bakje gesneden champignons. Haal de champignons uit de pan en leg de galette erin. Strooi daar wat champignons, stukjes ham en geraspte kaas over en maak in het midden van de kaas een kuiltje. Breek daar een ei in. Vouw de galette dan aan drie of vier kanten een stukje dicht, zodat het ei niet weg kan. Leg de deksel op de pan en laat zachtjes garen. Als het ei goed is, kun je hem opdienen.’

Dol op alles

Moeilijke eters zijn het niet aan boord van de Westropa. ‘Janarie eet alles. Hij is vooral enthousiast als ik iets nieuws uitprobeer. Hij vindt dat ik zo lekker kook, dat we niet uit eten hoeven. We halen weleens wat bij de Chinees, pizzeria, shoarma- of patatboer. Ik vind ook bijna alles lekker wat ik zelf maak, want ik zorg er wel voor dat er geen bruine bonen of spruiten op tafel komen. Tanya vindt aardappelen, groenten en een gehaktbal het allerlekkerst. Maëlle is dol op aardappelen, rode bieten en een gehaktbal. Dinand (7) is dol op alles uitproberen; mosselen, olijven en salami vindt hij heerlijk.’

Kiezen

‘Oei, nu moet ik gaan kiezen’, zegt Henny bij de vraag wat haar favoriete gerecht is. Ze geeft zowel een recept voor een voor- als hoofdgerecht, maar de eindredactie van de krant hakt de knoop door en kiest het hoofdgerecht.