Zaterdag macaronidag op Ahoy II

Marleen Hoekstra heeft haar kinderen wel wat uit te leggen als er zaterdags geen pan met macaroni op tafel staat. De kinderen Theunis (5 jaar) en Bram (3 jaar) vinden macaroni het allerlekkerste wat er is, en bijna elke zaterdag eet het gezin dit dan ook.

pasta

Macaroni van Marleen

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gr macaroni
  • Een rookworst van 250-300 gram
  • Een blikje tomatenpuree
  • 3 paprika’s
  • 4 of 5 uien
  • Een zakje nasikruiden
  • Ongeveer 4 perziken. ‘Je kunt verse perziken gebruiken, maar ook uit blik.’
  • Een beetje zout
  • Een beetje olie of boter. ‘Jus van gisteren kan ook.’

Snijd de uien en de paprika in kleine stukjes en bak deze in de olie, boter of jus. Wel de nasikruiden intussen in een kopje met warm water. Voeg de kruiden daarna samen met de in stukjes gesneden worst toe aan het mengsel van ui en paprika. Roer daarna de tomatenpuree door het mengsel. Laat dit allemaal nog even staan pruttelen en kook ondertussen de macaroni met een schep zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Roer daarna de saus en de in stukjes gesneden perzik door de macaroni. Eet smakelijk.

Door

Erik van Huizen

Marleen vaart samen maar haar man Wopke en haar twee kinderen op het ms Ahoy II (63 x 5,80 meter, 716 ton). De Ahoy II zit in de noord-zuidvaart, meestal richting Parijs. Tijdens de vaart eten Marleen en de kinderen in de keuken. Wopke in de stuurhut. Er wordt Hollandse pot gegeten. Heel af en toe maakt Marleen een uitstapje naar de Italiaanse of Chinese keuken. ‘Maar meestal kook ik gewoon Hollands’, zegt ze terwijl ze in Parijs ligt. ‘Soms gebruik ik een kookboek of haal recepten uit een huisblad van de supermarkt. Meestal kook ik. Met de zorg voor de kinderen erbij vind ik dat best lastig. Ik heb niet vaak tijd om uitgebreid te koken. Heel af en toe, zeg maar een keer in de maand kookt mijn man.’

Geen witlof en sla

Hoewel de opvarenden van de Ahoy II veel lusten, zijn er ook gerechten die worden gemeden. Wopke houdt bijvoorbeeld niet van boerenkool en zuurkool en Marleen eet zelf niet zo graag macaroni en spaghetti. ‘Maar de kinderen eten eigenlijk alles. Theunis en Bram vinden het soms ook wel voor even leuk mee te helpen bij het wassen van de groente en roeren in de pannen. Ook geven ze dingetjes aan, zodat ik niet alles zelf hoef te pakken. En ze proeven natuurlijk van het eten. Salades met sla en witlof vallen minder in de smaak bij de kinderen. Verder eten ze alles.’

Geen nepvlees

Op de Ahoy II komt zo’n twee keer in de week een vleesvervanger op tafel. ‘De kinderen noemen het nepvlees en zijn er niet enthousiast over. Als wij dus vleesvervanger eten, eten de kinderen een stukje gewoon vlees. De rest van de week eten we wel vlees. Vis eten we eigenlijk bijna nooit. Zelf hou ik niet van vis, dus dan zet ik het ook niet zo vlug op het menu. Voor bakken en braden gebruik ik altijd olijfolie en weinig zout. Verse kruiden gebruik ik nauwelijks.’

De boodschappen voor het eten haalt Marleen waar ze te halen zijn. ‘Ik kom zowel in de supermarkt, op de markt, als bij de boer. Het liefst koop ik verse producten. Gemiddeld doe ik twee tot drie in de week boodschappen. Als de verse groenten onderweg op zijn eten we een keertje uit blik. Maar dat gebeurt hooguit één, twee keer in de maand.’

Zelden soep

De lunch op de Ahoy II bestaat meestal gewoon uit een boterham. ‘Soms eten we een tosti, pannenkoeken of een omelet, maar meestal blijft het gewoon bij een boterham. Voor het avondeten eten we slechts heel af en toe een soepje vooraf. Het probleem is dan vaak dat er na de soep nog maar nauwelijks wordt gegeten. Na het eten nemen we wel een toetje. Fruit of yoghurt. Soms laat ik mijn oudste zoon een toetje kloppen met de handmixer.’

Zaterdag macaronidag op Ahoy II | Schuttevaer.nl

Zaterdag macaronidag op Ahoy II

Marleen Hoekstra heeft haar kinderen wel wat uit te leggen als er zaterdags geen pan met macaroni op tafel staat. De kinderen Theunis (5 jaar) en Bram (3 jaar) vinden macaroni het allerlekkerste wat er is, en bijna elke zaterdag eet het gezin dit dan ook.

pasta

Macaroni van Marleen

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gr macaroni
  • Een rookworst van 250-300 gram
  • Een blikje tomatenpuree
  • 3 paprika’s
  • 4 of 5 uien
  • Een zakje nasikruiden
  • Ongeveer 4 perziken. ‘Je kunt verse perziken gebruiken, maar ook uit blik.’
  • Een beetje zout
  • Een beetje olie of boter. ‘Jus van gisteren kan ook.’

Snijd de uien en de paprika in kleine stukjes en bak deze in de olie, boter of jus. Wel de nasikruiden intussen in een kopje met warm water. Voeg de kruiden daarna samen met de in stukjes gesneden worst toe aan het mengsel van ui en paprika. Roer daarna de tomatenpuree door het mengsel. Laat dit allemaal nog even staan pruttelen en kook ondertussen de macaroni met een schep zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Roer daarna de saus en de in stukjes gesneden perzik door de macaroni. Eet smakelijk.

Door

Erik van Huizen

Marleen vaart samen maar haar man Wopke en haar twee kinderen op het ms Ahoy II (63 x 5,80 meter, 716 ton). De Ahoy II zit in de noord-zuidvaart, meestal richting Parijs. Tijdens de vaart eten Marleen en de kinderen in de keuken. Wopke in de stuurhut. Er wordt Hollandse pot gegeten. Heel af en toe maakt Marleen een uitstapje naar de Italiaanse of Chinese keuken. ‘Maar meestal kook ik gewoon Hollands’, zegt ze terwijl ze in Parijs ligt. ‘Soms gebruik ik een kookboek of haal recepten uit een huisblad van de supermarkt. Meestal kook ik. Met de zorg voor de kinderen erbij vind ik dat best lastig. Ik heb niet vaak tijd om uitgebreid te koken. Heel af en toe, zeg maar een keer in de maand kookt mijn man.’

Geen witlof en sla

Hoewel de opvarenden van de Ahoy II veel lusten, zijn er ook gerechten die worden gemeden. Wopke houdt bijvoorbeeld niet van boerenkool en zuurkool en Marleen eet zelf niet zo graag macaroni en spaghetti. ‘Maar de kinderen eten eigenlijk alles. Theunis en Bram vinden het soms ook wel voor even leuk mee te helpen bij het wassen van de groente en roeren in de pannen. Ook geven ze dingetjes aan, zodat ik niet alles zelf hoef te pakken. En ze proeven natuurlijk van het eten. Salades met sla en witlof vallen minder in de smaak bij de kinderen. Verder eten ze alles.’

Geen nepvlees

Op de Ahoy II komt zo’n twee keer in de week een vleesvervanger op tafel. ‘De kinderen noemen het nepvlees en zijn er niet enthousiast over. Als wij dus vleesvervanger eten, eten de kinderen een stukje gewoon vlees. De rest van de week eten we wel vlees. Vis eten we eigenlijk bijna nooit. Zelf hou ik niet van vis, dus dan zet ik het ook niet zo vlug op het menu. Voor bakken en braden gebruik ik altijd olijfolie en weinig zout. Verse kruiden gebruik ik nauwelijks.’

De boodschappen voor het eten haalt Marleen waar ze te halen zijn. ‘Ik kom zowel in de supermarkt, op de markt, als bij de boer. Het liefst koop ik verse producten. Gemiddeld doe ik twee tot drie in de week boodschappen. Als de verse groenten onderweg op zijn eten we een keertje uit blik. Maar dat gebeurt hooguit één, twee keer in de maand.’

Zelden soep

De lunch op de Ahoy II bestaat meestal gewoon uit een boterham. ‘Soms eten we een tosti, pannenkoeken of een omelet, maar meestal blijft het gewoon bij een boterham. Voor het avondeten eten we slechts heel af en toe een soepje vooraf. Het probleem is dan vaak dat er na de soep nog maar nauwelijks wordt gegeten. Na het eten nemen we wel een toetje. Fruit of yoghurt. Soms laat ik mijn oudste zoon een toetje kloppen met de handmixer.’