Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Wat eten we vandaag? Marcia kookt met passie

‘Koken is voor onze Marcia een passie. En die passie proef je terug in haar maaltijden’, zegt schipper Els de Jager over haar kok aan boord van het motorpassagiersschip Allure. ‘En Marcia is niet bang te experimenteren. Meestal pakt dat geweldig uit, slechts een enkele keer slaan haar experimenten niet erg aan bij onze gasten.’

1 / 1
marcia oomen

marcia oomen

Bananenbroodcake van Marcia

Een heerlijk en super makkelijk recept voor bananenbroodcake van Marcia van het mps Allure.

Ingrediënten:

 • 150 gram bloem
 • 150 gram bruine suiker
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 2 eieren
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 eetlepels melk
 • 5 eetlepels olie
 • 3 bananen fijngeprakt met een vork

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng daarna de bloem met suiker en bakpoeder. Voeg daarna de eieren, kaneel, melk, olie en de banaan toe. Goed roeren en het beslag is klaar. Zet de cake nu 50 minuten in de oven. Het resultaat is volgens Marcia een heerlijke voedzame cake. Ze heeft ook nog een aantal variaties op dit recept. ‘Als laatste kun je ook nog een handje gehakte walnoten of hazelnoten door het beslag mengen. Of vervang de bananen door 3 geraspte wortels, 3 appels of wat je maar in huis hebt.’

Door

Erik van Huizen

De gasten van de Allure krijgen dagelijks een driegangen-menu voorgeschoteld. Dat betekent dus niet elke dag alleen maar een hoofdgerecht, maar ook een voorafje en een toetje. Een favoriet soepje is mosterdsoep met Zaanse grove mosterd, bij de toetjes is vooral chocolade favoriet. ‘De mosterdsoep is gevuld met bosui, peterselie en uitgebakken spekjes’, vertelt Marcia Oomen (29). ‘Voor 4 personen heb je daarvoor nodig: 1 fijn gesnipperde ui, 5 eetlepels Zaanse grove mosterd, 2 eetlepels bloem, 50 gram boter en een liter bouillon. Bak eerst de spekjes goed uit. Snijd alvast de peterselie en de bosui fijn. Die voegen we vlak voor het serveren toe. Fruit de gesnipperde ui in boter en voeg daarna de mosterd toe. Verwarm de mosterd 5 minuten mee. Voeg de bloem toe en roer het tot het een glad geheel is. Voeg al roerende de bouillon toe. Doe op het einde de spekjes erbij en garneer de soep met de gesneden peterselie en de bosui.’

Als toetje beveelt Marcia een dessert-amuse van pure chocolade met een vleugje rozemarijn aan. ‘Warm hiervoor 2 deciliter slagroom samen met een takje rozemarijn op. Laat dit 10 minuten trekken. Haal de rozemarijn uit de slagroom en los dan 150 gram pure chocolade op in de room. Verdeel de chocolade over minischaaltjes. Laat het geheel koud worden en dien op. Delicious.’

Fietsen

Naast Marcia en schipper De Jager, bestaat de bemanning van de Allure ook nog uit een matroos. In de keuken zwaait Marcia dus met volle overgave de scepter. ‘Ze is van Brabantse komaf en werkt al jaren op dit soort  passagiersschepen’, vertelt De Jager. ‘In verband met de bestellingen die we moeten doen, werken we aan boord met een weekmenu. Maar een kok mag natuurlijk variaties aanbrengen. De gasten ontbijten en dineren aan boord. Tijdens het ontbijt kan een lunchpakket voor onderweg worden gemaakt. De gasten die aan boord blijven lunchen samen met de bemanning. Eten en drinken zijn erg belangrijk voor onze sportieve gasten. Want wij varen als hotelschip in Nederland, België en Duitsland. De passagiers leggen de meeste trajecten op de fiets af, maar varen soms ook een stukje mee. Aan boord kunnen maximaal 24 gasten slapen.’

Geen witbrood

Vanwege het internationale gezelschap stelt Marcia het menu zo samen dat er zoveel mogelijk variatie in zit. ‘Er moet voor ieder wat wils zijn’, zegt Marcia. ‘En dan hebben we natuurlijk nog te maken met speciale wensen en diëten. Die kunnen vooraf worden doorgegeven. Wat favoriet is, hangt af van de nationaliteit van de gasten. Amerikanen hebben nu eenmaal andere eetgewoontes dan Italianen. Ook kent bijna elk land wel zijn eigen broodsoort. Een Noor zal bijvoorbeeld nooit witbrood eten, maar een Italiaan houdt niet van dubbelgrofvolkoren.’

Marcia werkt het liefst met verse producten. ‘Die haal ik op de sluis of bij een boer. Ook levert de groothandel wekelijks een bestelling af. Ik gebruik veel verse kruiden, zoals basilicum om verse pesto mee te maken, peterselie en selderij voor de kruidendressing en bieslook voor de garnering. Verder zijn koriander, zeezout, verse citroen en limoen en chili mijn favorieten smaakmakers.’

Reacties (1)
 • marianne de vries

  wij hebben een paar dagen in de opvaart, van marcia haar kookkunsten mogen proeven,omdat de allure toen bij ons opzij lag.Geweldig lekker gegeten! Marcia heeft kennis van de producten, en ook lef om iets te proberen, en dat maakt haar tot een goede kok.
  Ze werkt niet alleen van een boekje maar heeft veel inzicht zelf.
  marcia succes verder met je carriere en het schrijven van je boek, groeten van Henk en Marianne

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook