Wat eten we vandaag? Op de Isis mag het ongezond lekker

Warme chocoladetaart, speklapjes, geitenkaas, of een aardappeltaart met een liter room er doorheen. Op de klipper Isis van Paul en Bette Temming wordt niet gekeken op een calorietje meer of minder. Het genieten staat voorop. Of zoals Bette het zegt: ‘Wij eten Bourgondisch met verse producten, het liefst biologisch en uit de streek.’

Restaurant aan boord

Kip met boerenjongens van Bette

Dit gerecht ontstond volgens Bette toen ze een keer niet veel meer aan boord had. De ananas voor bij de kip was op, het enige wat nog aan boord was waren een pot boerenjongens en wat groente. ‘In dit gerecht kunnen dus allerlei soorten groenten. Wat je maar in huis hebt. De room en de boerenjongens maken het lekker. Eigenlijk moet iedere schipper in een keukenkastje een pot boerenjongens hebben staan. Dan kun je altijd wat lekkers maken.’

Ingrediënten (voor vier personen):

  • vier kipfilets
  • 250 gram champignons of cantharellen
  • 250 groenten zoals sperzieboontjes, broccoli of maïs
  • een kwart liter room, dat kan crème fraîche maar ook een andere soort room zijn
  • een pot boerenjongens
  • aardappelen of rijst

Snijd de kipfilet in stukjes en bak de kip gaar. Voeg de champignons en de groenten toe en bak alles tot het gaar is. Voeg daarna de boerenjongens toe. Voeg als laatste de room toe om het gerecht te binden. Lekker met gebakken aardappeltjes, aardappelpuree of rijst.

Door

Erik van Huizen

‘Wij kijken niet echt of het gezond is. Als je uit eten gaat, dan moet je genieten. Het moet een belevenis zijn. Dan moet je lekkere roomboter op brood. Verse sliptong uit de Waddenzee bakken we natuurlijk in roomboter, écht niet in de olijfolie. Wat ons betreft mag het ook wel een keertje ongezond. Er gaan regelmatig gasten van boord die zeggen dat ze heerlijk hebben gegeten, maar nu toch even een weekje rustig aan moeten doen.’

Blikken goulash

Zo’n zes jaar geleden gooiden Paul en Bette het roer om. Ze besloten minder te gaan varen en zich meer te richten op het eten aan boord. Intussen heeft de Isis het Waddengoud-keurmerk gekregen. De Isis was het eerste zeilschip dat dit keurmerk kreeg. Het geeft aan dat de bemanning voornamelijk gebruikmaakt van Waddengoud-gecertificeerde streekproducten zoals schapenvlees, zeekraal of cranberry’s van Vlieland, en het milieu op de tochten zo min mogelijk belast. In het voormalige ruim van de Isis bevindt zich nu dan ook het restaurant Stook- en Kookplaets. Daar staat tijdens de bedrijfsuitjes vaak de hele dag zo’n twee tot drie man te koken.

‘Wij krijgen bedrijven die speciaal voor het eten komen en ook nog eens gaan zeilen’, vertelt Bette. ‘In het begin hebben we weleens catering gehad, maar dan werden soms de blikken goulash voor de neuzen van de gasten opengedraaid.

‘Omdat we nu met producten uit de streek werken, bepaalt onze visser vaak wat we de mensen voorzetten. We weten al dat hij bij zuidwest 7 bepaalde vissoorten niet kan vangen. Dan hebben we die dag bijvoorbeeld geen mosselen, maar oesters. Groente en vlees halen we meestal op een zorgboerderij. En dan hebben we op de Waddeneilanden nog zo onze adresjes.’

Zevengangen

Op de Isis wordt een zevengangen-diner geserveerd. ‘De eerste gang bestaat uit 10 verschillende voorgerechtjes zoals gevulde dadels, tomaatjes met mozzarella en basilicum, cranberrycompôte en warm brood met roomboter. Daarna volgen schelvislever en schelvispekel. Daar vertel ik dan bij hoe het vroeger aan boord toeging. Dat de helft van de bemanning dood ging aan scheurbuik. De mensen realiseren zich dan dat deze overdaad aan eten niet altijd vanzelfsprekend was. Daarna komen er asperges op tafel, witte in het seizoen, groene in de winter. Lekker met roomboter en verse kruiden. De vierde gang bestaat uit alikruiken of scheermesjes van het Wad. De gasten hebben er wel vaak van gehoord, maar ze nog nooit gegeten. Ze zijn lekker met olijfolie en knoflook. Daarna neemt Paul de gasten mee aan dek voor oesters en prosecco. Er zijn veel liefhebbers, maar ook veel mensen die nog nooit oesters hebben gegeten.’

In de tussentijd worden in het restaurant de tafels opnieuw gedekt. Dan volgt het hoofdgerecht. ‘Dat zijn altijd twee vlees- en visgerechten en natuurlijk vegetarisch als dat nodig is. Daarbij serveren we bijvoorbeeld boontjes, broccoli en aardappeltjes. Het toetje wisselt, bijvoorbeeld chocoladetaart met verse room en daarna nog koffie of thee met een likeurtje.’

32 gerechten

Dat Paul en Bette echte liefhebbers zijn, bleek toen Bette een etentje van Paul kreeg in het met drie Michelin-sterren bekroonde restaurant Oud Sluis van chefkok Sergio Herman in het Zeeuws-Vlaamse Sluis. ‘Dat etentje heeft heel veel met mij gedaan. Ik ben toen anders tegen eten gaan aankijken. Die smaken zijn echt fantastisch, ik werd tot twee keer toe heel erg emotioneel. Het heeft ons net zoveel gekost als een wintersport, maar ik denk nog vaak aan het etentje terug. We kregen 32 gerechten te eten. Bij de 32ste trok ik het niet meer. Zoveel liefde en aandacht. Dat proberen wij ook, maar dan op een kleinschalige manier.’