Wat eten we vandaag? Gek op ovenschotels

Bloemkoolschotel, sperziebonenschotel, zuurkoolschotel. Op het ms Merwe van Chris en Maaike Cornet zijn ze gek op ovenschotels. En verse groenten. Want alleen rode kool en bieten komen op de Merwe uit een potje.

zuurkoolschotel

Zuurkoolschotel van Maaike

Ingrediënten:

  • een pak melk
  • 1 of 2 zakjes instant aardappelpuree (2 zakjes voor 4 of 5 personen)
  • 350 gram gehakt half om half
  • 1 pak zuurkool (gewone of wijnzuurkool)
  • halve paprika (vers of uit de vriezer)
  • half zakje gehaktkruiden met uitjes
  • plakjes kaas (jong of jongbelegen)
  • paneermeel

Laat de zuurkool uitlekken. Als je niet van zuur houdt kun je de zuurkool afspoelen.

Leg de zuurkool in een ingevette ovenschaal. Maak de aardappelpuree klaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje. Doe de helft op de zuurkool. Snijd de paprika in blokjes en bak deze samen met het gehakt in een koekenpan, doe de gehaktkruiden er ook bij. Doe dit gehaktmengsel op de aardappelpuree. Dan de andere helft van de aardappelpuree er op. De aardappelpuree afdekken met plakjes kaas. Tenslotte bestrooien met paneermeel, voor het krokante korstje. Ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Eet smakelijk!

Door

Erik van Huizen

Volgens Maaike zijn voor de ovenschotels praktisch alle groenten geschikt. ‘Een van onze favorieten is zuurkoolschotel. Simpel, maar erg lekker. En je kunt hem een dag van tevoren klaarmaken. Als ik weet dat er een drukke dag komt met veel sluizen, of veel verhalen met laden of lossen, eten wij dit vaak.’

Maaike is de kok van de Merwe. ‘Ik kook niet ingewikkeld, maar probeer wel graag nieuwe dingen uit. Of ik verzin zelf iets. Chris houdt bijvoorbeeld niet van sperziebonen, maar als ik er wat champignons bij bak en dit in de oven zet met geruld gehakt en aardappelsschijfjes met kaas er over, dan hoor je hem niet meer. Maar we eten alles, van Hollandse pot tot Chinees, Italiaans, Mexicaans etcetera. Ik kook graag en Chris eet het graag op.’

Paarse vingers

Maaike probeert elke week verse groente te halen. Doordeweek vaart ze met Chris en hun dochtertje van negen maanden op de Merwe (85 meter). In het weekend en de vakanties zijn ook de twee zonen aan boord, die op het internaat in Werkendam zitten. ‘Verse groenten haal ik niet per se in Werkendam. Als we een paar uurtjes over hebben en de auto kan van het schip, dan gaan we rustig ergens boodschappen halen, of dat nou in Groningen, Dortmund of Antwerpen is. Als ik de kinderen naar Werkendam breng, of ze ophaal, dan pak ik wel de boodschappen in Werkendam, meestal in de supermarkt. Potjes of vriesgroente koop ik niet vaak. Met uitzondering van rode kool, teveel werk al dat snijden en je vingers blijven dagen paars. En rode bieten, die lust ik niet en mijn man wel.

‘Meestal eten we de eerste dagen van de week verse groenten met aardappelen en vlees. Kipfilet, gehaktbal en blinde vink vinden we het lekkerst. En voor zondag biefstuk. Vanaf woensdag wordt het vaak iets van bami met een groentepakket erin, heerlijk met een gebakken eitje en pindasaus. Of lasagne of spaghetti. En soms gewoon gebakken aardappeltjes met champignons, uitje en een ei in een koekenpan. Heerlijk met een simpele hamburger of vis. Ik ben gek op zalm, Chris heeft liever witvis. We eten niet zo vaak vis. Onze kinderen worden er helemaal niet blij van.’

Lekker keujen

De oudste zoon van Maaike en Chris is dol op rijst, de middelste eet liever Hollandse pot en pizza. ‘In de vakanties probeer ik het hen naar de zin te maken. Vroeger maakte ik de pizza’s veel zelf, maar sinds we geen matroos meer hebben en er een baby bij is, komt daar weinig van. Onze kleine meid eet meestal nog potjes. Alleen bij de gewone Hollandse pot prak ik weleens wat voor haar.

‘Voor Chris maak ik vaak een voorafje. Zijn favoriete voorafje is gehalveerde tomaatjes met fetakaas en olijven in een balsamicoazijn met sinaasappelsmaak. Heel simpel maar erg lekker. Even een paar kleine tomaatjes doorsnijden, een aantal fetablokjes en olijven erbij, de azijn erbij en klaar.’

In de zomer gaat op de Merwe regelmatig de gas-barbecue aan. ‘We hebben vrienden en familie aan de wal die dat ook erg graag doen. Zo gauw we een beetje in de buurt liggen zitten we gezellig met z’n allen te "keujen", zoals wij dat zeggen. Meestal komen ze naar boord. Dan kunnen we er een beetje bij zwemmen en bootjevaren. Heb je echt een vakantiegevoel.’

Droomstuurhut

Dromen doen ze op de Merwe van een stuurhut die groot genoeg is om met z’n allen in te eten. ‘Helaas is de onze niet groot genoeg voor een tafel. Met een bord op schoot eet niet echt handig, dus eet Chris meestal in de hut en ik alleen, of met de kinderen, beneden. Onze warme maaltijd eten wij vaak ‘s middags. ‘s Avonds bij het brood bak ik nog weleens een eitje voor Chris, of krijgt hij een gehaktbal die nog over is.’