Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Wat eten we vandaag? Bijtijds liggen en lekker koken

‘We maken er af en toe een beetje een feestje van’, zegt hobbykok Henk Fernhout. ‘We gaan nu het vroeg donker wordt af en toe bijtijds liggen en met de maaltijd bezig. Rijk worden doen we toch niet.’ Henk (59) vaart met zijn vrouw Inge (58) op de duwboot Henja met de bak Internos. De combinatie meet 84 bij 8,20 meter. Ze varen met z’n tweeën, binnenlands en in België.

1 / 2
Inge en Henk

Inge en Henk

RECEPT
Spruiten van Henk (voor 2 personen)

500 gram spruitjes
300 gram tamme kastanjes
25 gram boter, zout, nootmuskaat
2 tartaartjes

De spruitjes schoonmaken en wassen en 10 minuten koken. De kastanjes inkerven, de grote doormidden snijden en 10 tot 15 minuten koken. Daarna pellen. De kastanjes samen met de spruiten in de koekepan in een beetje boter even aanbruinen en zout en nootmuskaat erbij doen. ‘Aardappelen hoef je er niet bij klaar te maken, de tamme kastanjes vullen genoeg. Wij aten het met een tartaartje en we vonden het heerlijk.’

Door

Marja de Vet

Henk en Inge koken allebei, maar Henk is meer van het experimenteren. ‘Ik doe mijn inspiratie op in tijdschriften, op internet, eigenlijk overal. Het idee van spruiten met kastanjes heb ik ooit ook ergens gelezen. We waren afgelopen weekeinde in Amsterdam en bij de groenteboer zag ik tamme kastanjes liggen. Ik kreeg er meteen zin in. En spruitjes, daar is het nu echt weer voor. Ik heb er een recept bij gezocht op internet.

‘Vandaag eten we boerenkool met rookworst. Die worst komt van onze vaste slager in Hasselt. Die man maakt de worst zelf. Ik laat er dan een aantal vacuümtrekken en die doen we in de vriezer. We komen vaak in die buurt. Een van onze dochters woont in Meppel en verder zijn we daar in de buurt een luxe motor aan het restaureren. Daar willen we na het varen op gaan wonen. Maar als de rookworst op is, rijden we er eventueel ook voor om.’

Wit gedekt

Henk leerde koken van zijn moeder. ‘We waren thuis met 10 kinderen en we moesten allemaal aanpakken. Ik hielp vaak in de keuken en stond er dicht op als mijn moeder aan het koken was.
Ik kreeg het koken met de paplepel ingegoten. Toen ik met mijn vader en broer ging varen, was het vanzelfsprekend dat ik ging koken aan boord. In militaire dienst zat ik bij de genie op een sleepboot. En ik werd "gedegradeerd" tot kok. Ik moest elke dag koken voor de twee onderofficieren en de oudere dienstplichtige aan boord. Wit gedekt en met een soepje vooraf. Daar heb ik ook wel het een en ander geleerd.’

Mosterdzaad

‘We hadden een keer mosterdzaad in als lading. Ik heb toen als experiment geprobeerd mosterd te maken en dat lukte eigenlijk heel goed. Ik had lege pindakaaspotjes en jampotjes en die heb ik allemaal gevuld. Het smaakte prima. Maar ja, de laatste potjes hebben we moeten weggooien. Ik deed er natuurlijk geen conserveringsmiddel in en dan blijft het niet zo lang goed. Dat recept voor mosterd had ik ook van internet afgeplukt. Toen heb ik ook vaak mosterdsoepjes gemaakt, want je moet toch wat met al die mosterd. Daarvoor maak je een bechamelsausje van kippebouillon. Als dat aan de kook is, gaan er twee eierdooiers en twee eetlepels mosterd door. Eventueel kunnen er gehaktballetjes door. Afmaken met wat peterselie. Van de eieren hield ik het eiwit over en dat bakte ik dan en deed het in fijne reepjes door de soep. Erg lekker.’

Spinazie, daar doe ik ook veel mee. Ik maak vaak verse spinazie met mie en kipblokjes. Erg lekker, vinden wij. Ik laat de spinazie even slinken in de koekepan en bak de kipblokjes met knoflook en kook de mie gaar en spoel die af. De spinazie hak ik fijn en dan meng ik alles door elkaar en doe er een roomkaasje (Monchou) doorheen. Een ander favoriet recept is spinazie met ketjap en geroosterde pijnboompitjes.’

Harder werken

‘Het leven is er voor ons niet gemakkelijker op geworden. We worden ouder en moeten harder werken. We hadden altijd een sleepschip en deden veel opslagwerk. We lagen soms weken tot maanden in Leeuwarden en Lochem. Onze dochters gingen dan ook gewoon naar de walkleuterschool. Later kwam de duwboot erbij en hebben we wat verbouwd om te kunnen duwen. Nu doen we elke week een reis. We varen met bewerkelijk materiaal. We leven op de bak en koken daar ook, hoewel op de duwboot ook alles aanwezig is. Onder het varen gaat het eten op een bordje met folie erover om het warm te houden. We eten bijna altijd samen in de stuurhut.’

Kokers gevraagd

DEVENTER

De redactie is op zoek naar mensen die willen meedoen met de kookrubriek ‘Wat eten we vandaag?’ Houdt u van koken, heeft u een recept dat al jaren favoriet is aan boord, wordt er aan boord bijzonder gekookt of vindt u het gewoon leuk om mee te doen? Neem contact op met Marja de Vet: marjadevet@schuttevaer.nl of tel. 0570-504364.

 

Reacties (7)
 • Adriana

  Wanneer kom je het hier klaarmaken?

  Lijkt me erg lekker en heeft Cor-Jan ook een keertje vrij 😉

 • Adtje

  Klasse hoor Henk.
  Wist ik nog niet dat jij dat allemaal in je hebt.

 • Henk

  Zal ik hier nu iets over sla schrijven, nee toch maar niet , wie is er nu op vooruit gegaan?

 • Gerrit van den Adel

  Goedenmorgen.

  Lekker allemaal weer,vooral die spruitjes.
  Er was eens iemand bij ons op visite en die maakte spruitjes met pindasaus wat ook wel lekker smaakte.
  Maar eigenlijk klinkt alles wel lekker wat hier weer te lezen is,en ik krijg alweer honger en trek als ik zoiets lees.
  Groeten en eet smakelijk
  Gerrit van den Adel ms Sunisha

 • Piet Fernhout

  Ik meen me te herinneren, dat mijn broertje niets, maar dan ook niets van spruitjes moest hebben!

 • Fam. Romijn

  Kun je ook voor 6 koken? De dames zijn grote eters!
  Tot ziens in de Minerva, althans als we nog eens veevoer laden, is al weer even terug…

 • Bas

  Leuk stukje henk, kom wel een keer proeven van die spruitjes met kastanje ;-))

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook