Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Wat eten we vandaag? Het hoogtepunt van de dag

Koken is een echte hobby van Dies Visser-van Hoof uit Bolsward, die getrouwd is met rigmanager Sybe Visser. ‘Wij zijn geabonneerd op Weekblad Schuttevaer vanwege het werk van mijn man en ik kook dan wel niet aan boord maar in huis, offshore hoort toch ook bij Schuttevaer? Hij werkt voor Swift Drilling op de Noordzee, twee weken op, twee weken af. Als hij op het Engels plat zit, is het drie weken op en af. Mijn man is erg tevreden over het eten op het booreiland. Ze eten twee keer per dag warm van een buffet en het is meestal goed eten. Hij klaagt er nooit over.’

1 / 1
Fam. Visser

Fam. Visser

RECEPT
Thaise rode curry van Dies

Ingrediënten voor 4 personen:
24 grote gepelde ontdooide garnalen
pakje rode Thaise currypasta van Conimex
flinke stronk paksoi (evt. 2 kleine)
pakje taugé
blikje kokosmelk (of 2, als je meer saus wilt)
pakje peultjes
bosje (of pakje) koriander, grof gesneden
voor de liefhebber nog sambal
olijfolie

Bereiding:
Paksoi wassen, blad van steel scheiden en in stukken van ongeveer 2 centimeter snijden. In een wok met antiaanbaklaag een flinke scheut olijfolie doen. Als dit verwarmd is de stukken steel van de paksoi erbij doen. Ongeveer 5 minuten verwarmen. Daarna de gewassen peultjes erbij doen. Even verwarmen, maar ervoor zorgen dat ze net niet beetgaar worden. Het blikje kokosmelk erbij doen, goed roeren en vervolgens de Thaise currypasta erbij doen. Goed verwarmen, de garnalen toevoegen en zodra die roze worden het groenblad van de paksoi erbij doen en de taugé. Op het allerlaatst de koriander erover strooien. Opdienen in diepe borden met voor de liefhebber wat sambal erbij. Er kan rijst of mie bij.
Al met al ben je niet langer bezig dan een half uurtje met als resultaat een heerlijke maaltijd!

‘Eten is een eerste levensbehoefte en de warme maaltijd is het hoogtepunt van de dag. En daar wordt bij ons thuis veel tijd en geld aan besteed. We eten gezond en goed. Verder leven we niet zo luxe, hoor. En het ontbijt en de lunch is bij ons thuis gewoon een boterham met kaas vleeswaren of zoetigheid en een kop thee erbij. Maar de warme maaltijd is ons dagelijkse feestje.

‘Bij ons gaat de liefde van de man letterlijk door de maag. Mijn man is net zo’n lekkerbek als ik en geniet van wat ik kook. En ook onze twee dochters, Ita van 14 en Reina van 12, vinden vrijwel alles lekker. De oudste probeert alles en lust alles, de jongste is kieskeuriger.

‘Als mijn man thuis is, bereid ik aan het begin van de middag de maaltijd voor. Dan gaan we tussen 5 en 6 gezellig borrelen en een van de meiden gaat de tafel dekken. Ik maak het eten dan klaar, maar dat is meestal niet meer zoveel werk. We gaan rond 7 uur, half 8 uitgebreid aan tafel, met een wijntje erbij. Ik maak ook vaak zelf het toetje. Meestal taarten, zoals Monchoutaart. Laatst heb ik ook een heerlijke taart gemaakt met rabarber, ricotta en mascarpone.’

Langzaam garen

‘Gisteren was het verse andijvie in stukken gewokt en dan afgemaakt met gedroogde tomaatjes, dragon en ansjovisfiletjes met daarbij een lekker biefstukje. Eergisteren aten we sperzieboontjes. Die kook ik kort en daarna wok ik ze met uitgebakken spekjes en veel knoflook. Daarbij aten we een stoofschotel van sukadelapjes in rode wijn met champignons, olijven, heel veel verse tijm en rozemarijn. Die schotel was ’s ochtends al de oven in gegaan en staat dan de hele dag op een lage temperatuur te garen. Omdat mijn man op zijn gewicht moet letten, maak ik er geen aardappels of rijst bij klaar. Ik probeer met zo min mogelijk koolhydraten te koken.’

We eten ook wel eens Hollands, maar dan verzin ik er altijd iets aparts bij. Zo maak ik boerenkool met oosters bereid rundvlees, zuurkool met banaan en rauwe andijvie met kaas. Zoiets als een diepvriespizza eten we nooit. Ja, alleen als de meisjes alleen thuis zijn, zij vinden het wel lekker. En we hebben ook nog nooit avondeten van een friteskraam gehad.’

Omrijden

De boodschappen worden daar waar het lekker is gekocht. ‘Ik ga af en toe naar de Hanos en haal daar grootverpakkingen, maar ook delicatessen. Zoals buitenlandse kazen die ik niet ken. Aparte kazen. En vis. Ik kijk wat er is en wat vers is. Beschermde vissoorten koop ik niet. Ik ga naar een slager die zelf slacht en rijd 10 kilometer verder naar een Urker vishandel in Sneek, want die heeft goede, verse vis.

Ik haal meestal voor twee dagen eten, ik wil alles zo vers mogelijk hebben. Ik ga aan tafel zitten en sla de kookboeken open en als ik minder tijd heb, pak ik mijn mappen, waarin ik al gemaakte recepten bewaar. Aan de hand daarvan maak ik het boodschappenlijstje.

‘Ik heb heel veel kookboeken en kook ook vaak uit de Delicious, wat vroeger de Tip was. Ik ben ook een groot fan van Jamie Oliver. Het kost veel tijd, want ik maak bijna alles zelf, ook de sauzen. Maar we genieten er ook van. Maar sommige dingen zijn kant-en-klaar gewoon heel goed, zoals die currypasta uit het recept. Ik maak ook geen pasta meer, want die van het merk Barilla is gewoon zo lekker, daar kan ik niet tegenop.’

Kokers gevraagd

DEVENTER
De redactie is op zoek naar mensen die willen meedoen met de kookrubriek ‘Wat eten we vandaag?’. Houdt u van koken, heeft u een recept dat al jaren favoriet is aan boord, wordt er aan boord bijzonder gekookt of vindt u het gewoon leuk om mee te doen? Neem contact op met Marja de Vet: marjadevet@schuttevaer.nl of tel. 0620-191728.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook