Wat eten we vandaag? Groentesaus voor de alleenvaarder

Jos Evens vaart van tijd tot tijd alleen met zijn spits Daevanos (Limburgs voor ‘Die van ons’). Met enige regelmaat vaart zijn vrouw Tilly mee. Dochters Veerle (20) en Judith (15) kregen lang onderwijs aan boord. ‘Maar toen de oudste in 2 VWO kwam, hield het voor mij met mijn Mulo-diploma toch een beetje op en bovendien leende het systeem van voortgezet onderwijs zich er gewoon niet voor. Toen hebben we een huis gekocht in Echt.’

Wat eten we vandaag? Groentesaus voor de alleenvaarder

RECEPT

Groentesaus Daevanmich

Ingrediënten voor 2 dagen:

250 gram gehakt (kleingesneden vis of kip kan ook en eventueel kan het ook zonder)
1 paprika
1 ui
1 stengel bleekselderij
wat roosjes bloemkool of broccoli
1 fijngesneden teentje knoflook
paprikapoeder, kerrie, Provençaalse kruiden, zout
1 blikje tomatenpuree
olijfolie

Rul het gehakt en bak het even gaar in olijfolie. Snipper ondertussen de ui en het teentje knoflook fijn en meng door het gehakt. Voeg de paprika in blokjes en de andere fijngesneden groentes toe en laat het geheel wat glazig worden. Voeg zonodig nog wat olijfolie toe en strooi over het geheel 2 flinke eetlepels bloem. Goed mengen en de bloem al roerend garen. Voeg een beetje water toe tot een dikke, vloeibare saus ontstaat. Roer de tomatenpuree erdoor en voeg de kruiden toe. Veel paprikapoeder, een vleugje kerrie en royaal Provençaalse kruiden en zout naar behoefte. Nog even laten garen. Serveren met pasta, rijst of bruine bonen.

Als Jos alleen vaart, is hij ’s ochtends eerst een uurtje aan het rommelen. ‘Een sanitaire stop is ook niet gemakkelijk als je vaart. Als ik de motor start, heb ik een pot koffie klaarstaan en een snee peperkoek liggen. Een grote fles water zet ik ook klaar. Later op de ochtend smeer ik brood. Mijn grootste hulp is de automatische piloot. Tijdens de vaart ben ik af en toe 30 seconden beneden. Het is maar drie treetjes naar de woning. Om iets te pakken of om het gas laag te zetten. In de sluis is het ook druk. Daar waar ik nu vaar, bij Péronnes op het Canal du Nord, maak ik niet vast in de sluis en dan is het goed opletten. Als ik wel vastmaak, doe ik dat alleen achter, met een steekeind en een touw vooruit. Met het op- en afschutten moet je dan de touwen steeds verzetten en daar ben je druk mee in je eentje. Maar het gaat prima.’
Er wordt in de loop van de middag warm gegeten. ‘Ergens tussen half 1 en 4 uur, als het met varen uitkomt. ‘s Avonds warm eten doe ik niet graag, dat maakt je avond zo kapot. ’s Avonds na het varen neem ik een stokbroodje met wat kaas en een glaasje wijn.’

‘Meestal eten we aardappels, vlees en groente, maar rijst eten we ook graag. We varen af en toe naar Zuid-Frankrijk en laden daar soms rijst uit de Camargue. Dat is heerlijke rijst om zelf van te eten. Ik schep dan een emmertje vol en deel dat ook een beetje met de buren. Die rijst is heel gemakkelijk klaar te maken. Een beetje water erbij en dan tien minuutjes in de magnetron. Verder eten we ook graag pasta en pannenkoeken. Een specialiteit van Tilly is heel dikke groentesoep. Ook eten we graag gegratineerde witlof met ham en natuurlijk mijn eigen gehakt/groentesaus bij de pasta of rijst. En, uitschieter, een zak Belgische patat met Sauce Andalouse en een gekruide sjaslik van de friettent op de Royerssluis.
‘We hebben een koelkast en een vriezer aan boord, allebei 60 liter. Als ik alleen ben, gaat het daar prima mee. Vroeger toen we met de kinderen naar Zuid-Frankrijk gingen, hebben we het er ook altijd mee gered. We kochten dan in Nederland zoveel in, dat we tot in Zuid-Frankrijk uitkwamen. Nu moet ik opletten dat ik alles op maak wat in de diepvriezer zit. Ik neem na het weekeinde de boodschappen mee naar boord, dikwijls met zelfgebakken brood of wafels.

‘We gebruiken pannen met een waterslot. Als de inhoud aan de kook is, zet je het gas zo laag mogelijk en sluit de pan hermetisch af. Dan ontstaat onderdruk en alles kookt bij 90 graden gaar. Je kookt maar met 1 eetlepel water. Zo gaan minder vitamines verloren.’

‘Vaak heb ik onze grijze roodstaartpapegaai Lori aan boord en daar heb ik veel gezelligheid aan. Als ik de koelkast open doe, kijkt hij wat ik pak en als hij denkt dat hij het ook lust, roept hij net zo lang tot hij het krijgt. Als we in Frankrijk komen, hoort hij Frans op de marifoon. Dan schakelt hij zelf ook over op Frans en roept dingen als "oui oui" en "ca va".’

In de weekeinden gaat Jos meestal naar huis. ‘We eten dan goed en gezellig. Mijn oudste dochter, die in Rotterdam studeert, werkt in de weekeinden in de buurt in een restaurant dat nog net geen Michelin-ster heeft. Ze weet inmiddels heel wat van eten en kookt soms ook. Ze probeert het eten thuis ook zo culinair mogelijk te maken en weet inmiddels meer van Franse wijnen dan ik, terwijl ik toch al mijn hele leven in Frankrijk vaar.’

Wat eten we vandaag? Groentesaus voor de alleenvaarder | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Groentesaus voor de alleenvaarder

Jos Evens vaart van tijd tot tijd alleen met zijn spits Daevanos (Limburgs voor ‘Die van ons’). Met enige regelmaat vaart zijn vrouw Tilly mee. Dochters Veerle (20) en Judith (15) kregen lang onderwijs aan boord. ‘Maar toen de oudste in 2 VWO kwam, hield het voor mij met mijn Mulo-diploma toch een beetje op en bovendien leende het systeem van voortgezet onderwijs zich er gewoon niet voor. Toen hebben we een huis gekocht in Echt.’

Wat eten we vandaag? Groentesaus voor de alleenvaarder

RECEPT

Groentesaus Daevanmich

Ingrediënten voor 2 dagen:

250 gram gehakt (kleingesneden vis of kip kan ook en eventueel kan het ook zonder)
1 paprika
1 ui
1 stengel bleekselderij
wat roosjes bloemkool of broccoli
1 fijngesneden teentje knoflook
paprikapoeder, kerrie, Provençaalse kruiden, zout
1 blikje tomatenpuree
olijfolie

Rul het gehakt en bak het even gaar in olijfolie. Snipper ondertussen de ui en het teentje knoflook fijn en meng door het gehakt. Voeg de paprika in blokjes en de andere fijngesneden groentes toe en laat het geheel wat glazig worden. Voeg zonodig nog wat olijfolie toe en strooi over het geheel 2 flinke eetlepels bloem. Goed mengen en de bloem al roerend garen. Voeg een beetje water toe tot een dikke, vloeibare saus ontstaat. Roer de tomatenpuree erdoor en voeg de kruiden toe. Veel paprikapoeder, een vleugje kerrie en royaal Provençaalse kruiden en zout naar behoefte. Nog even laten garen. Serveren met pasta, rijst of bruine bonen.

Als Jos alleen vaart, is hij ’s ochtends eerst een uurtje aan het rommelen. ‘Een sanitaire stop is ook niet gemakkelijk als je vaart. Als ik de motor start, heb ik een pot koffie klaarstaan en een snee peperkoek liggen. Een grote fles water zet ik ook klaar. Later op de ochtend smeer ik brood. Mijn grootste hulp is de automatische piloot. Tijdens de vaart ben ik af en toe 30 seconden beneden. Het is maar drie treetjes naar de woning. Om iets te pakken of om het gas laag te zetten. In de sluis is het ook druk. Daar waar ik nu vaar, bij Péronnes op het Canal du Nord, maak ik niet vast in de sluis en dan is het goed opletten. Als ik wel vastmaak, doe ik dat alleen achter, met een steekeind en een touw vooruit. Met het op- en afschutten moet je dan de touwen steeds verzetten en daar ben je druk mee in je eentje. Maar het gaat prima.’
Er wordt in de loop van de middag warm gegeten. ‘Ergens tussen half 1 en 4 uur, als het met varen uitkomt. ‘s Avonds warm eten doe ik niet graag, dat maakt je avond zo kapot. ’s Avonds na het varen neem ik een stokbroodje met wat kaas en een glaasje wijn.’

‘Meestal eten we aardappels, vlees en groente, maar rijst eten we ook graag. We varen af en toe naar Zuid-Frankrijk en laden daar soms rijst uit de Camargue. Dat is heerlijke rijst om zelf van te eten. Ik schep dan een emmertje vol en deel dat ook een beetje met de buren. Die rijst is heel gemakkelijk klaar te maken. Een beetje water erbij en dan tien minuutjes in de magnetron. Verder eten we ook graag pasta en pannenkoeken. Een specialiteit van Tilly is heel dikke groentesoep. Ook eten we graag gegratineerde witlof met ham en natuurlijk mijn eigen gehakt/groentesaus bij de pasta of rijst. En, uitschieter, een zak Belgische patat met Sauce Andalouse en een gekruide sjaslik van de friettent op de Royerssluis.
‘We hebben een koelkast en een vriezer aan boord, allebei 60 liter. Als ik alleen ben, gaat het daar prima mee. Vroeger toen we met de kinderen naar Zuid-Frankrijk gingen, hebben we het er ook altijd mee gered. We kochten dan in Nederland zoveel in, dat we tot in Zuid-Frankrijk uitkwamen. Nu moet ik opletten dat ik alles op maak wat in de diepvriezer zit. Ik neem na het weekeinde de boodschappen mee naar boord, dikwijls met zelfgebakken brood of wafels.

‘We gebruiken pannen met een waterslot. Als de inhoud aan de kook is, zet je het gas zo laag mogelijk en sluit de pan hermetisch af. Dan ontstaat onderdruk en alles kookt bij 90 graden gaar. Je kookt maar met 1 eetlepel water. Zo gaan minder vitamines verloren.’

‘Vaak heb ik onze grijze roodstaartpapegaai Lori aan boord en daar heb ik veel gezelligheid aan. Als ik de koelkast open doe, kijkt hij wat ik pak en als hij denkt dat hij het ook lust, roept hij net zo lang tot hij het krijgt. Als we in Frankrijk komen, hoort hij Frans op de marifoon. Dan schakelt hij zelf ook over op Frans en roept dingen als "oui oui" en "ca va".’

In de weekeinden gaat Jos meestal naar huis. ‘We eten dan goed en gezellig. Mijn oudste dochter, die in Rotterdam studeert, werkt in de weekeinden in de buurt in een restaurant dat nog net geen Michelin-ster heeft. Ze weet inmiddels heel wat van eten en kookt soms ook. Ze probeert het eten thuis ook zo culinair mogelijk te maken en weet inmiddels meer van Franse wijnen dan ik, terwijl ik toch al mijn hele leven in Frankrijk vaar.’