Wat eten we vandaag? Zelfgebakken brood

‘Roel vindt het prima als het brood aan boord op is’, zegt Lydia Eerkes. ‘Dan ga ik zelf brood bakken. Vroeger hadden we meel van de molen, maar het komt er de laatste tijd niet meer van om dat te halen. Daarom bak ik nu brood met een kant en klare mix, ook lekker.’

Wat eten we vandaag? Zelfgebakken brood

Recept

Zelf brood bakken
De familie Eerkes heeft een broodbakmachine, maar sinds daar een essentieel onderdeel van kwijt is ("vast een keer per ongeluk weggegooid"), kneedt Lydia het deeg met de hand. ‘Ik heb altijd Honig bakmix op voorraad. Wit, bruin of waldkorn, het is allemaal even lekker. Je maakt het deeg zoals aangegeven op de verpakking en dat is heel simpel, ik ben er denk ik in totaal tien minuten mee bezig. Even kneden, tien minuten wegzetten, dan weer kneden, nog drie kwartier in een bakblik laten rijzen en dan de oven in. Brood

‘Ik moet wel zelf bakken, want we hebben niet genoeg ruimte in de vriezer, nu we drie kinderen hebben. Zo’n zelfgebakken brood is zo op, want het smaakt heel goed. Ik heb deze week, nu we in Duitsland zitten, al twee keer gebakken, heerlijk.’

Door

Marja de Vet

Roel en Lydia Eerkes varen sinds twee jaar samen met hun dochters Hannah (4), Lisanne (2) en Nadine (5 maanden) op het tachtig-meterschip Lydia. Daarvoor werkten ze aan de wal. Lydia als HBO-verpleegkundige op het Radboud in Nijmegen. ‘Omdat varen Roels passie is, hebben we besloten vier jaar samen te varen, tot onze oudste naar school moet.’

De boodschappen haalt Lydia meestal zelf. ‘Ik struin alle schappen af, zonder boodschappenbriefje. Als we korter dan twee dagen liggen, bestel ik boodschappen bij het bunkerstation. Je krijgt ze dan van Super de Boer. Ze vragen 2,50 euro extra voor het aan boord brengen. Dat vind ik meevallen. En je kunt precies aangeven wat je van welk merk wilt hebben.’ De boodschappen gaan aan boord in twee grote koelkasten met vriesgedeelte.

De wal op

Voor de crisis deden ze werk wat ze leuk vonden. Nu nemen ze wat er is voor een redelijke prijs. ‘We gaan het liefst ver weg. Als we naar Regensburg gaan, sla ik voor drie weken in. Ik koop alle groentes die ik kan kopen en die eten we dan in volgorde van bederfelijkheid op. Nadeel vind ik dat je dan witlof moet eten terwijl je zin hebt in macaroni.

‘De eerste tijd van zo’n lange reis eten we voornamelijk aardappels, vlees en groente. Na anderhalf tot twee weken is al het vers op. Dan schakelen we over op diepvriesgroente en nasi, bami, pasta’s en ovenschotels. Roel gaat ’s morgens om zes uur voor het varen ook even de wal op om brood en Tagzo te halen. Op de Main kan dat goed. Ons lievelingsgerecht is tagliatelle met zalm en roomsaus. Ik bak champignons, prei en uien en doe daar een pakje roomsaus door. Op het laatst gaat de in stukjes gesneden zalm erdoor. Lekker en gemakkelijk. De kinderen eten het liefst komkommer, maar zijn ook dol op fijngeprakte broccoli of bloemkool.’

Wat pot schaft

‘De kinderen moeten alles proeven wat op tafel komt. Maar we zijn niet heel streng. Als ze het niet lusten, krijgen ze wat anders. Mijn voorkeur gaat uit naar vers, ik ben niet zo van de potjes en geef ook borstvoeding. Nadine mag over een maand ook een warm hapje. Ze krijgt ons eten zoutloos uit de blender. Pas daarna doe ik er voor ons zout bij.

‘We eten altijd met ons vijven in de stuurhut. Soms tussen de middag warm, maar ook vaak ’s avonds. Net hoe het uitkomt. Ik geef Hannah ’s morgens ook les uit het LOVK-pakket en dan heb ik niet altijd tijd om te koken. In de winter eet Roel ’s avonds alleen in de stuurhut. Dat vindt hij niet erg.’ ‘Als het eten maar lekker is’, zegt Roel.
’s Morgens en ’s middags wordt boven koffie gedronken. Koffie‘s Ochtends met een plak ontbijtkoek erbij en ’s middags meestal wel met koek of chocola.

Genieten

‘Ik ben echt een walmeisje en ik heb heel lang volgehouden dat ze mij niet op een schip zouden zien. Maar het bevalt me heel goed. Veel beter dan ik had verwacht. We zijn altijd samen en genieten van de kinderen. En als we liggen doen we leuke, onverwachte dingen. Dat varen geeft een hoop rust. Ik ben ook wel gemakkelijk, het maakt niet uit als de kinderen een uurtje later in de kleren zijn. We zeggen heel regelmatig tegen elkaar: wat hebben we het toch goed.

‘De meisjes interesseren zich helemaal niet voor het varen. En ik vind sturen saai, maar soms is het nodig. Voordat we gingen varen, heb ik in twee maanden tijd de zeven tentamens gehaald via het STC.
‘Als ik over twee jaar aan de wal ga, neemt Roel een matroos en dan moet hij koken. Hij doet het graag. Als we stilliggen is hij ook regelmatig aan de beurt. Ik en de meisjes gaan Roel straks missen, maar ik kan dan wel weer meer mijn eigen ding doen en dat is een voordeel.’

Deel dit artikel

Reacties (23)

  • ik ga deze keer voor de borstvoeding

    Geplaatst door: tankerboy op
  • Zoek maar even op latent

    Geplaatst door: jan op
  • of een ehhhh ontbijtkoekje jeeaahhh happen naar peijnenburg!!!!

    Geplaatst door: konfjoest op
  • Heel herkenbaar. Veel dingen precies het zelfde bij ons aan boord. Van het vers eten voorin de week tot het moment van koffie met een koek of ontbijtkoek. Echt het had ook mijn verhaal kunnen zijn. Maar ja ik sta er nu al twee keer in en het houdt een keer op he. Lydia en ik hebben contact gekregen door het vorige artikel van mij. “Juf haalt vaar bewijs voor paar jaar”. Wij hebben nu lotgenoten contact door dit artikel erg leuk.

    Geplaatst door: Annegriet Sijbranda op
  • Ik zou met lydia wel een beschuitje willen eten:)

    Geplaatst door: konfjoest op
  • Leuk stukje! Weer eens wat anders om te lezen dan crisis..
    Vind het leuk om te lezen wat andere schippersvrouwen zoal aan boord doen! Heb zelf ook een broodbakmachine en gebruik hem regelmatig!

    Succes aan boord fam. Eerkens

    Geplaatst door: Esther op
  • Ik denk dat Harm een kansarme jongen is die net 16 is, en het geweldig vind om de aandacht te krijgen!
    Laten we ons niet druk maken om deze om aandacht verlegen puber.
    (die nog een beetje groen is achter zijn oren)

    Geplaatst door: Robert op
  • kom maar kom maar kom maar met die kritiek ( owjah en trouwens ik blijf het een nichterig stukje vinden jammer he)

    Geplaatst door: harm op
  • Henk Elsink zong vroeger over Harm met het harpje,is dat deze Harm misschien?Zal wel he meid.

    Geplaatst door: Peet op
  • Als Harmpie honger heeft een niemand in de buurt is om eten te koken dan moet ie maar op een null dieet of nichterig aan zijn eten komen, ra ra ra hoe doet ie dat?
    Kwallebal………..

    Geplaatst door: viooltje op
  • mischien moet Harm nog uit de kast komen

    Geplaatst door: wilco op
  • is het nou echt zo moeilijk om toe te geven dat het nichterig is

    Geplaatst door: harm op
  • volgens mij heeft harm al deze recepten uitgeprobeerd dat die zo nichterig reageert

    Geplaatst door: Daniel op
  • Harm is gewoon jaloers dat hij geen brood kan bakken haha

    Geplaatst door: Xander op
  • Nichterig, het is maar hoe je iets wilt zien.
    Het is weer eens wat anders dan dat eeuwige geouwehoer over de schepen en die crisis.
    Daar komt ook nog bij dat we niet meer in 1900 leven , zie dus niet in waarom de Schuttevaer ook niet voor vrouwen is , trouwens de meeste koks zijn mannen, maar zullen ook wel allemaal nichten zijn Harm.
    Ben ook wel benieuwd als de vrouw xiek is of een dag geen zin heeft wie er dan bij jullie kookt Harm.
    Ben zelf vrijgezel en kook zelf, ik heb ook zo een matroos die vindt dat koken voor vrouwen is zou ook wel een echte kerel zijn.
    Toen ik hem vroeg wie er ging koken als die een vriendin heeft die is ziek is was het de Chinees, eet smakelijk.
    Dus Dames ga maar lekker door met kookrubriek ik lees het graag en Gerrit jij boft wel dubbel uit twee keukens snoepen.

    Geplaatst door: Hagens op
  • t blijft gewoon nichterig kan er niet meer van maken sorry

    Geplaatst door: harm op
  • @Harm.
    Nee, ik ging er niet van uit dat je dit echt gelezen had, aan je reacties te zien ben je te dom om te lezen. Leef jij lekker door in je bekrompen wereldje, alles wat niet nautisch is is misschien wel heeeeel erg eng. LOSER!!

    Geplaatst door: FraFra op
  • hahaha jullie gaan er allemaal vanuit dat ik het stukje ook daadwerkelijk heb gelezen voor de rest gaat het prima met me ben alleen een beetje tegen dit soort nichterigheid op een nautische website of is dat heel gek?

    Geplaatst door: harm op
  • Harm,

    Nee het houd nooit op, gelukkig maar ……. ga lekker in een klerenkast met de deur dicht zitten doemdenken en geniet vooral niet van dit soort stukkies, zoals Robert al zegt waar staat dat je het MOET lezen…..zeikstraal

    Geplaatst door: Richard op
  • Leuk om te lezen en prachtig plaatje.
    Jammer dat de schipper er zelf niet op staat.
    Ik herken het gebruik van een gezonde dosis boerenverstand,
    waar onze voorouders mee bedeeld waren.
    Dat komt schippers ook van pas zoals je ziet
    ak

    Geplaatst door: seila op
  • Harm GROTE endeldarm!!
    als je dit niet wil lezen doe het dan NIET!!
    verder en leuk stukje!en heel herkenbaar.

    Geplaatst door: Robert op
  • Tenminste een gezellige rubriek,die eens even niet gaat over die door velen zelf veroorzaakte crisis,maar over lekker eten en recepten.
    wij houden ook van lekker eten en gezelligheid en sociale dingen.
    Mijn vrouw is Thaise en kookt heerlijke hollandse en Thaise gerechten waar al redelijk veel vrienden,bekenden en ook buren van geproeft hebben.
    Lekker hoor,ik krijg honger van al die lekkere dingen,ook van de heerlijke rode kool met hachee die bij Wim en Leny werden gegeten op de Kilstroom.
    Groetjes allemaal en geniet ervan.
    Gerrit van den Adel ms Sunisha (een lekkerbek)

    Geplaatst door: Gerrit van den Adel ms Sunisha op
  • houd het dan nooit op

    Geplaatst door: harm op

Reageer

Wat eten we vandaag? Zelfgebakken brood | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Zelfgebakken brood

‘Roel vindt het prima als het brood aan boord op is’, zegt Lydia Eerkes. ‘Dan ga ik zelf brood bakken. Vroeger hadden we meel van de molen, maar het komt er de laatste tijd niet meer van om dat te halen. Daarom bak ik nu brood met een kant en klare mix, ook lekker.’

Wat eten we vandaag? Zelfgebakken brood

Recept

Zelf brood bakken
De familie Eerkes heeft een broodbakmachine, maar sinds daar een essentieel onderdeel van kwijt is ("vast een keer per ongeluk weggegooid"), kneedt Lydia het deeg met de hand. ‘Ik heb altijd Honig bakmix op voorraad. Wit, bruin of waldkorn, het is allemaal even lekker. Je maakt het deeg zoals aangegeven op de verpakking en dat is heel simpel, ik ben er denk ik in totaal tien minuten mee bezig. Even kneden, tien minuten wegzetten, dan weer kneden, nog drie kwartier in een bakblik laten rijzen en dan de oven in. Brood

‘Ik moet wel zelf bakken, want we hebben niet genoeg ruimte in de vriezer, nu we drie kinderen hebben. Zo’n zelfgebakken brood is zo op, want het smaakt heel goed. Ik heb deze week, nu we in Duitsland zitten, al twee keer gebakken, heerlijk.’

Door

Marja de Vet

Roel en Lydia Eerkes varen sinds twee jaar samen met hun dochters Hannah (4), Lisanne (2) en Nadine (5 maanden) op het tachtig-meterschip Lydia. Daarvoor werkten ze aan de wal. Lydia als HBO-verpleegkundige op het Radboud in Nijmegen. ‘Omdat varen Roels passie is, hebben we besloten vier jaar samen te varen, tot onze oudste naar school moet.’

De boodschappen haalt Lydia meestal zelf. ‘Ik struin alle schappen af, zonder boodschappenbriefje. Als we korter dan twee dagen liggen, bestel ik boodschappen bij het bunkerstation. Je krijgt ze dan van Super de Boer. Ze vragen 2,50 euro extra voor het aan boord brengen. Dat vind ik meevallen. En je kunt precies aangeven wat je van welk merk wilt hebben.’ De boodschappen gaan aan boord in twee grote koelkasten met vriesgedeelte.

De wal op

Voor de crisis deden ze werk wat ze leuk vonden. Nu nemen ze wat er is voor een redelijke prijs. ‘We gaan het liefst ver weg. Als we naar Regensburg gaan, sla ik voor drie weken in. Ik koop alle groentes die ik kan kopen en die eten we dan in volgorde van bederfelijkheid op. Nadeel vind ik dat je dan witlof moet eten terwijl je zin hebt in macaroni.

‘De eerste tijd van zo’n lange reis eten we voornamelijk aardappels, vlees en groente. Na anderhalf tot twee weken is al het vers op. Dan schakelen we over op diepvriesgroente en nasi, bami, pasta’s en ovenschotels. Roel gaat ’s morgens om zes uur voor het varen ook even de wal op om brood en Tagzo te halen. Op de Main kan dat goed. Ons lievelingsgerecht is tagliatelle met zalm en roomsaus. Ik bak champignons, prei en uien en doe daar een pakje roomsaus door. Op het laatst gaat de in stukjes gesneden zalm erdoor. Lekker en gemakkelijk. De kinderen eten het liefst komkommer, maar zijn ook dol op fijngeprakte broccoli of bloemkool.’

Wat pot schaft

‘De kinderen moeten alles proeven wat op tafel komt. Maar we zijn niet heel streng. Als ze het niet lusten, krijgen ze wat anders. Mijn voorkeur gaat uit naar vers, ik ben niet zo van de potjes en geef ook borstvoeding. Nadine mag over een maand ook een warm hapje. Ze krijgt ons eten zoutloos uit de blender. Pas daarna doe ik er voor ons zout bij.

‘We eten altijd met ons vijven in de stuurhut. Soms tussen de middag warm, maar ook vaak ’s avonds. Net hoe het uitkomt. Ik geef Hannah ’s morgens ook les uit het LOVK-pakket en dan heb ik niet altijd tijd om te koken. In de winter eet Roel ’s avonds alleen in de stuurhut. Dat vindt hij niet erg.’ ‘Als het eten maar lekker is’, zegt Roel.
’s Morgens en ’s middags wordt boven koffie gedronken. Koffie‘s Ochtends met een plak ontbijtkoek erbij en ’s middags meestal wel met koek of chocola.

Genieten

‘Ik ben echt een walmeisje en ik heb heel lang volgehouden dat ze mij niet op een schip zouden zien. Maar het bevalt me heel goed. Veel beter dan ik had verwacht. We zijn altijd samen en genieten van de kinderen. En als we liggen doen we leuke, onverwachte dingen. Dat varen geeft een hoop rust. Ik ben ook wel gemakkelijk, het maakt niet uit als de kinderen een uurtje later in de kleren zijn. We zeggen heel regelmatig tegen elkaar: wat hebben we het toch goed.

‘De meisjes interesseren zich helemaal niet voor het varen. En ik vind sturen saai, maar soms is het nodig. Voordat we gingen varen, heb ik in twee maanden tijd de zeven tentamens gehaald via het STC.
‘Als ik over twee jaar aan de wal ga, neemt Roel een matroos en dan moet hij koken. Hij doet het graag. Als we stilliggen is hij ook regelmatig aan de beurt. Ik en de meisjes gaan Roel straks missen, maar ik kan dan wel weer meer mijn eigen ding doen en dat is een voordeel.’