Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Moderne scheepsbouw in Thailand

PHUKET

Het toeristeneiland Phuket in Thailand is vooral bekend om zijn stranden. Maar wij nemen een kijkje bij de moderne scheepswerf Asian Phuket Marine.

1 / 2
Scheepswerf Asian Phuket Marine is modern geoutilleerd. (Foto Gijs van Hesteren)

Scheepswerf Asian Phuket Marine is modern geoutilleerd. (Foto Gijs van Hesteren)

De weg erheen voert door een wat rommeliger en armoediger deel van de stad, hoewel ook hier overal dikke, glanzende pickups af en aan rijden. Een Nederlander die al 15 jaar in Thailand woont legt uit dat de Thais veel te dure auto’s kopen, tegen veel te hoge leningen, die ze eigenlijk niet kunnen betalen. ‘Verkeerde prioriteiten. Ze zouden het geld beter kunnen investeren in business. Maar ja, heel veel Thais leren eigenlijk niets op school. De scholen zijn waardeloos. En als ze van school komen kunnen ze dus niets.’

De werf staat er echter prima opgeruimd en bedrijvig bij. Geen troep, geen rondslingerend gereedschap. Wél overal geparkeerde Honda brommertjes, zoals overal in het Verre Oosten.
De werf maakt gebruik van een langshelling, waarlangs men de schepen het grote terrein op trekt. Men rangeert de doorgaans niet al te grote schepen met behulp van wissels en dwars-rails naar de plek waar men ze hebben wil. In Nederland noemden we dit halverwege de jaren ‘90 een ‘belangrijke innovatie’, bij het ingebruiknemen van de nieuwe scheepswerven in de Nieuwe Industriehaven van Harlingen.
Bijna alle droogstaande schepen zijn van hout. Een legertje mannen in blauwe overalls is ermee aan de slag. Ze verrichten vakwerk.
Ook de industriewijk rond de werf is boeiend. Overal kleine scheepshellinkjes en werkplaatsjes. Het doet een beetje denken aan de Oostelijke Eilanden in het Amsterdam van vóór de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Maar daar zag je niet de in Phuket alomtegenwoordige eettentjes. 
(GvH)
Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook