Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Omwonenden blijven bezwaren houden tegen scheepswerf Reimerswaal

DEN HAAG

De omwonenden voeren een hetze, zegt de directeur van Scheepswerf Reimerswaal in Hansweert. Maar een feit is wel dat het bedrijf milieuovertredingen heeft begaan, waarvoor het is aangepakt door de provincie Zeeland. Wat de omwonenden betreft, gaat de provincie niet ver genoeg. En bovendien heeft de provincie nu het gebruik van twee mobiele aggregaten toegelaten die de overlast volgens hen nog eens vergroten.

Ze zijn nu naar de Raad van State gestapt om de aggregaten te laten verbieden en strengere maatregelen te eisen tegen overschrijding van de normen uit de vergunning van het bedrijf.
De advocaat van scheepswerf Reimerswaal betoogde maandag 5 november bij de Raad dat er geen normen worden overschreden sinds de provincie een dwangsom heeft opgelegd. En de aggregaten zijn nodig om de schepen op de werf van stroom te voorzien, terwijl er aan wordt gewerkt. De bemanning blijft dan op het schip en heeft elektriciteit en verwarming nodig, aldus de advocaat.

Walstroom
De omwonenden vinden dat er geen lawaaiige aggregaten nodig zijn, omdat de schepen ook walstroom kunnen gebruiken. Maar de directie en de advocaat stellen dat dit niet zo makkelijk kan, omdat de elektriciteitsvoorziening op schepen heel divers is. Bovendien zou een geschikte walstroomvoorziening op de werf erg duur zijn. Zo'n investering is niet handig, omdat de werf al flink is ingekrompen en mogelijk op termijn zal stoppen in Hansweert.

De provincie zegt dat de aggregaten passen binnen de geluidsruimte die de vergunning aan de scheepswerf biedt. Of dat zo is, moet de Raad van State nu beoordelen. Past het lawaai van de aggregaten er niet binnen, dan is er wel een probleem voor de scheepswerf. In dat geval móet de werf dan namelijk gebruik maken van de best beschikbare technieken om de schepen op de werf stroom te leveren. En dan is een walstroomvoorziening haast onvermijdelijk.

Werktijden
Naast het verschil van mening over de noodzaak van de aggregaten is er ook verschil van mening over de toegelaten werktijden. Volgens de omwonenden zijn die werktijden veel beperkter dan de provincie en de scheepswerf stellen. Werk gedurende een groot deel van de nacht mag volgens de omwonenden alleen tijdens weken waarbij sprake is van een bijzondere werksituatie. Buiten die periode mag er 's nachts niet gewerkt worden. Volgens de scheepswerf en de provincie mag het hele jaar door een groot deel van de nacht worden doorgewerkt.

En er is nog een geluidsprobleem. De provincie stelt dat geluidsoverlast 's nachts niet gemeten kan worden. Tot verbazing van de voorzitter van de Raad van State. Door slecht zicht zouden diverse geluidsbronnen niet goed gevonden kunnen worden en daarbij spelen ook verschillende stoorgeluiden een rol. De directeur van de werf noemt onder meer de aanwezigheid van de sluis, de nabijgelegen snelweg en schepen op de Westerschelde. De Raad van State moet nu beoordelen of de provincie inderdaad wel voldoende optreedt tegen de scheepswerf.
De uitspraak volgt over zes weken. (AvdW)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook