Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Failliete Leeuwarder werf laat zes miljoen euro schuld na

LEEUWARDEN

De sinds 2017 failliete werf CSM Scheepsbouw in Leeuwarden laat zo'n zes miljoen euro schuld na. Dat blijkt uit het derde rechtbankverslag van curator mr Hans Silvius, die de afhandeling van het faillissement overnam van twee eerdere curatoren. Het politieonderzoek naar drie verdachte branden rond het faillissement is nog gaande.

1 / 1
In de nacht van vrijdag op zaterdag 21 april vatte rond 02:35 uur de woning van het voormalig motorvrachtschip Rimar aan de Junokade in Leeuwarden vlam. (Archieffoto AS Media)

In de nacht van vrijdag op zaterdag 21 april vatte rond 02:35 uur de woning van het voormalig motorvrachtschip Rimar aan de Junokade in Leeuwarden vlam. (Archieffoto AS Media)

  • Politie onderzoekt drie verdachte branden

  • Asbest in staalgrit kostte CMS Scheepsbouw de kop

Door Dirk van der Meulen
De rechtbank in Leeuwarden verklaarde de werf van de gebroeders Delmer en Jelle Los aan de Greunsweg 16 november 2017 failliet. In het faillissement betrokken zijn VOF Constructie Montage Service CMS, D.M. Los Beheer BV en J.M. Los Beheer BV. De 27 medewerkers werden ontslagen en hadden toen al twee maanden geen salaris meer ontvangen.

De belastingdienst is de grootste schuldeiser, met een preferente vordering van 1,6 miljoen, UWV claimt 228.743,86 aan overgenomen loonverplichtingen en 298 concurrente crediteuren hadden samen nog ruim vier miljoen van de werf tegoed. Het boedelsaldo bedraagt 138.454,29 euro, rekende Silvius uit.

De Greuns
CMS Scheepsbouw was gevestigd op het terrein van de in 2004 failliet gegane Scheepswerf De Greuns. Die werf maakte toen, onder leiding van directeur Jacques Ceelen een doorstart als Ceelen Shipyard voor de bouw van aluminium casco's voor jachten.

In 2012 verkocht Ceelen de werf aan de gebroeders Los, die toen al enkele jaren een deel van het terrein huurden. Zij veranderden de naam in CMS Scheepsbouw en schakelden over op de bouw, ombouw en afbouw van stalen casco's voor pontons, werk- en woonschepen.

Staalgrit
CMS Scheepsbouw ging vorig jaar ten onder aan betalingsproblemen, die nog werden verergerd toen er met asbest vervuild staalgrit van importeur Eurogrit werd aangetroffen op de werf. De Inspectie SZW legde een gebiedsverbod op, waardoor er wekenlang niet kon worden gewerkt, terwijl de kosten doorliepen.

Een kort geding tegen Eurogrit leverde niet de gevraagde voorlopige schadevergoeding op, waarna de gebroeders Los het faillissement aanvroegen.

De rechtbank benoemde mr Adriaan Geense en mr Cynthia Grondsma tot curatoren in het faillissement. Zij werden eind augustus dit jaar vervangen door de Groninger advocaat Hans Silvius. Rechter-commissaris Hugo Kielman bevestigde de vervanging tegenover de Leeuwarder Courant, maar deed geen mededelingen over de reden daarvan. De krant ziet de aanleiding in drie verdachte branden die spelen rond het faillissement.

Tweemaal (in de nacht van 19 april en opnieuw zes weken later) brandde een auto uit bij de woning van curator Grondsma en in de nacht van vrijdag op zaterdag 21 april vatte rond 02:35 uur de woning van het voormalig motorvrachtschip Rimar aan de Junokade in Leeuwarden vlam. De technische recherche stuitte een dag later op sporen van brandstichting, die nog bij het Nederlands Forensisch Instituut in onderzoek zijn.

Brand Rimar
De curatoren hadden een geschil met skûtsjeschipper Ulbe Zwaga uit Koufurderrige over het eigendom van de Rimar. Zwaga claimde dat hij het schip voor 33.000 euro had gekocht van de gebroeders Los, om het te gebruiken als volgschip bij het skûtsjesilen. De rechter oordeelde dat de curatoren die schipperstransactie terecht hadden vernietigd en wees het schip toe aan de failliete boedel van CMS.

Beide curatoren hadden op vrijdag voor de brand de Rimar door de deurwaarde naar Leeuwarden laten halen. Ulbe Zwaga zegt in de Leeuwarder Courant verbitterd te zijn over de wijze waarop zijn schip hem is afgenomen. Maar hij ontkent betrokkenheid bij brandstichting.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook