Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Kiel gelegd voor nieuw elektrisch inspectieschip provincie Groningen

FARMSUM

De bouw van het nieuwe elektrische inspectieschip van de provincie Groningen is officieel van start gegaan. Dat gebeurde met de kiellegging vrijdag 8 juni door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, op de scheepswerf Koninklijke Niestern Sander in Farmsum. Het nieuwe inspectieschip vervangt straks het oude, dat inmiddels 45 jaar oud is en op dezelfde werf is gebouwd.

1 / 1
Het door VriPack ontworpen inspectieschip voor de Provincie Groningen. (Illustratie Provincie Groningen)

Het door VriPack ontworpen inspectieschip voor de Provincie Groningen. (Illustratie Provincie Groningen)

Het inspectieschip, dat begin 2019 moet varen, wordt door de provincie gebruikt voor toezicht en handhaving op het water en voor de begeleiding van scheepvaart en evenementen. Het is het eerste volledig elektrisch aangedreven inspectievaartuig in Nederland.

De installatie van een batterijpakket op een inspectieschip van een dergelijke grootte en vermogen is volgens bouwer en opdrachtgever uniek uniek. Daarnaast bezit het schip straks de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, zoals energiebesparing, gebruik van restwarmte, toepassing van duurzame hout- en verfsoorten en een stille elektrische motor. Kortom een Slim & Groen schip.

Van Groningse makelij
Na een Europese aanbesteding is de opdracht in februari 2018 gegund aan Koninklijke Niestern Sander in Farmsum. Diverse Groningse onderaannemers en toeleveranciers uit de maritieme sector zijn bij het project betrokken, voor engineering, het leveren van staal en het verzorgen van onderdelen voor de machinekamer, navigatieapparatuur en reddinguitrusting.  (DvdM)


Reacties (1)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  • Piet Bennik

    Mooi initiatief van de Provincie Groningen.
    Mooii ontwerp ook, alleen een groen schip als conclusie, daar twijfel ik aan.
    Ik mis namelijk de aanleg van de energie bron die de accu's gaan vullen of staat die in de Eemshaven? Als dat zo is dan is het alleen maar verleggen van CO2 uitstoot van de energie die het schip verbruikt!! Misschien is een boot huis met zonnepanelen dak een mooie optie?

Lees ook