Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Zeldzaam visaakje op het droge

VREESWIJK

Een visaakje als de Drie Gebroeders is een zeldzaamheid. Ze stond begin mei op de helling van Museumwerf Vreeswijk voor knippen en scheren. Volgens de werf bestaan er nog hooguit 10 exemplaren van dit scheepstype en de Drie Gebroeders kon weleens de laatste zijn die in originele staat is, compleet met de oude betimmering in de roef en de slaapplaats in het achterschip.

1 / 1
De Drie Gebroeders op de helling van Museumwerf Vreeswijk. (Foto Museumwerf)

De Drie Gebroeders op de helling van Museumwerf Vreeswijk. (Foto Museumwerf)

Visaken waren een eeuw geleden nog talrijk. De platbodems werden gebruikt in de binnenvisserij, voornamelijk in en rond Friesland. Ze hadden een bun waarin de gevangen vis levend werd bewaard. Voor de mast, onder een bescheiden verhoging was de roef, het verblijf van de visser en zijn gezin.

Visaken werden vaak ingezet bij een zogenoemde dichtzet. Dit is een dwars over de vaart gespannen visnet. Passerende schepen moest doorgang worden verleend. Het net, dat aan een kabel was gespannen, werd dan vanaf de wal neergelaten en na passage weer opgetrokken. De visser moest hiervoor dag en nacht aanwezig zijn. Een onderkomen voor hem en zijn gezin, waarbij ook de vis kon worden bewaard, was dan wel zo handig.

Visaken werden ook visseraken, tent- of binnenaken genoemd. De schuitjes zouden voorlopers zijn van de Lemster aak. Er zijn inderdaad overeenkomsten.

De binnenvisserij kwam halverwege de vorige eeuw tot een eind omdat vervuiling de kop opstak en de vis zowel in aantal als kwaliteit dramatisch was teruggelopen. De visaken raakten in onbruik. Ze waren te klein om als woonschip te dienen. Een gering aantal bleef bestaan als recreatieschip, de rest verdween...

De Drie Gebroeders werd vermoedelijk in 1903 gebouwd op de werf van J.O. van der Werff in Buitenstvallaat. Ze is 9,15 meter lang, 3,40 meter breed en heeft een zeiloppervlak van 50 vierkante meter. De laatste visser was vermoedelijk Jentsje van Es uit Akkrum. Het scheepje werd rond 1990 gerestaureerd door Jouke en Cecile Osinga en is nu in het bezit van de familie Settels uit Kortenhoef. (PN)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook