Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Hybride RPA 8 met Hull Vane 40% zuiniger (video)

ROTTERDAM [update]

Het nieuwe hybride patrouillevaartuig RPA 8 van Havenbedrijf Rotterdam, ontworpen en gebouwd door de Kooiman Group in Zwijndrecht op een rompontwerp van Van Oossanen Naval Architects met Hull Vane, vaart 40% zuiniger dan de oudere RPA's. Ze werd donderdagmiddag 18 januari tijdens de westerstorm gedoopt door Miranda Sagel, manager van het Haven Coördinatiecentrum.

1 / 2
De speciale aluminium rompvorm en toepassing van een Hull Vane maken dat de RPA 8 niet alleen zuinig vaart, maar ook weinig golfslag veroorzaakt. (Foto Havenbedrijf Rotterdam / Jerry Lampen)

De speciale aluminium rompvorm en toepassing van een Hull Vane maken dat de RPA 8 niet alleen zuinig vaart, maar ook weinig golfslag veroorzaakt. (Foto Havenbedrijf Rotterdam / Jerry Lampen)

De RPA 8, een schip van 25 meter lengte dat zowel dieseldirect als diesel-elektrisch kan varen, vervangt de RPA 3. Het nieuwe schip niet alleen veel zuiniger maar veroorzaakt ook aanzienlijk minder golfslag. ‘De ingebruikname past in het beleid om duurzaam varen te stimuleren en als Havenbedrijf een voorbeeldfunctie te vervullen', zegt (rijks)havenmeester René de Vries. Het is voor het eerst dat de havenmeester, aan het bewind sinds 2010, een nieuw vaartuig in de vaart neemt. Jaarlijks arriveren 30.000 zeeschepen en 110.000 binnenvaartschepen in de haven van Rotterdam.

Minder brandstofverbruik

De RPA 8 is uitgerust met een hybride MAN-voortstuwingsinstallatie, geleverd door Hybrid Ship Propulsion, kan efficiënt gepatrouilleerd worden op lage snelheden en wordt het aantal draaiuren op laag belaste dieselmotoren gereduceerd. Deze voortstuwing is ook efficiënt bij lage snelheden.

Van Oossanen Naval Architectsheeft een romp ontworpen die erop is gericht om golfopwekking te minimaliseren tot 29 centimeter en de algehele weerstand van het schip te verlagen. Het is een combinatie van de Fast Displacement Hull Form (FDHF) en de door Piet van Oossanen uitgevonden Hull Vane, die vooral in de grote jachtbouw wordt toegepast. Intussen zijn ook modelproeven uitgevoerd naar toepassing van de Hull Vane op de Hollandklasse patrouillevaartuigen van de Koninklijke Marine.
De FDHF is ontworpen om op hoge snelheid een zuivere waterverplaatser te blijven, zonder vertrimming of een merkbare bult in de weerstandscurve. Modelproeven bij het Maritiem Research Institute Netherlands (MARIN) toonden een vermogenstoename aan van 22% bij 35 kilometer per uur als er zonder Hull Vane werd gevaren. Bij 20 kilometer per uur is dit zelfs 25%.

Beter voor kademuren

De romp is van aluminium, drie keer zo licht als staal en ook dat is gunstig voor het brandstofverbruik. ‘Met al zijn snufjes bespaart de RPA 8 net zoveel energie als 65 huishoudens in één jaar verbruiken. Hierdoor stoot het schip ook minder CO2 uit; een hoeveelheid waarvoor omgerekend elk jaar 8000 bomen zouden moeten worden aangeplant', aldus De Vries. De havenmeester is ook blij met de veel grotere brug. Er is één navigatiepositie voorin gecreëerd en de specifieke scheepvaartmeestertaken worden achterin en benedendeks uitgevoerd op de drie consoles.
Veel innovaties aan boord van de RPA 8 zullen door Kooiman ook op de vaartuigen RPA 13, RPA 12, RPA 11, RPA 10 en RPA 16 worden toegepast. Bovendien worden ook de RPA 11 en 12 hybride. (DvdM)

 

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.