Scholen lopen uit voor Arklow Valiant

Honderden toeschouwers, waaronder de schooljeugd van Hoogezand, waren bij Royal Bodewes in het Groningse Martenshoek getuige van de perfecte stapelloop van bouwnummer 723. Zonder ceremonieel is het schip met assistentie van de sleepboten Gruno en Gruno II van Bijma Sleepdienst Zuidbroek te water gelaten.

Scholen lopen uit voor Arklow Valiant

Dit schip, dat als Arklow Valiant in de vaart komt, is de derde van een serie van vijf Trader 5150 minibulkers met een dwt van 5100 ton/ruiminhoud van 221.000 cft (bouwnummers 721 tot en met 730) die de aan het Winschoterdiep gevestigde werf onder klasse Bureau Veritas bouwt voor de Rotterdamse vestiging van het Ierse Arklow Shipping. Het eerste en tweede schip van de serie, de met een Groot Crossbow uitgevoerde Arklow Vale en Arklow View, werden respectievelijk 13 november vorig jaar en 3 maart in de vaart gebracht. Het laatste drietal krijgt een steilsteven. De gegevens van deze serie luiden: lengte over alles 86,93 meter, lengte tussen de loodlijnen 82,84 meter, breedte 15 meter, holte 7,17 meter, gt/nt 2999/1731, dwt 5158. De ruiminhoud bedraagt 221.000 cft. De maximaal toelaatbare  belasting op de tanktop is 15 ton/m² en op de Coops & Nieborg pontonluiken 1,75 ton/m².  Een 1740 kW MaK 6M25 hoofdmotor op een verstelbare schroef zorgt voor een snelheid van ruim 12 knopen. De bunkercapaciteit is 109 kuub HFO en 95 kuub gasolie.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer