STL Kalkar centrale ‘Branchentreff’ voor binnenvaart

‘Verrassend centraal’ noemde dr Achim Wehrmann, hoofd scheepvaart bij het Duitse ministerie van Verkeer (BMVI), de locatie van Shipping Technics Logistics 2015. Hij sneed met een broodmes dinsdag 29 september een tros doormidden en opende daarmee de tweedaagse binnenvaartvakbeurs.

STL Kalkar centrale ‘Branchentreff' voor binnenvaart

‘Als Nederlanders en Duitsers iets samen willen in de binnenvaart, komt het voor elkaar’, zei Wehrmann in een korte toespraak bij de officiële opening van de tweede editie van STL Kalkar. ‘Dat geldt ook bij uitstek voor deze beurs vrijwel op de grens met Nederland.’ Hij wees daarbij, naast het belang van zaken doen, ook op het belang van goede binnenvaartopleidingen. ‘Binnenvaart zonder gekwalificeerd personeel werkt niet. Het ministerie investeert 30.000 euro per opleidingsplaats in de sector. Maak er gebruik van’, riep hij de binnenvaartondernemers op.

Beursmanager Léon Westerhof van Messe Kalkar heeft geleerd van vorig jaar, zegt hij na de eerste dag. ‘We hebben de openingstijden vervroegd, van 11 uur ’s morgens tot 7 uur ’s avonds. Het voordeel daarvan ervaar je meteen. Net als de uitbreiding met vier kleinere hallen.’ Alle hallen zijn volledig bezet.

Hoewel Westerhof nog geen cijfers heeft over het bezoek is de drukte in de gangpaden merkbaar groter dan vorig jaar. Volgens de beursmanager is ook het niveau van de beurs gestegen, onder meer door het Forum Binnenschifffahrt dat maandag en dinsdagochtend voorafgaand aan de beurs in Kalkar werd gehouden.

Er zijn in de nieuwe hal A doorlopend demonstraties en presentaties, evenals op de stands van motorenleveranciers. De vele ontmoetingen op stands en in de gangpaden maken, naast de aanwezigheid van Duitse (BDB) en Nederlandse (BLN) binnenvaartorganisaties, de beurs tot een heuse ‘Branchentreff’, een ontmoetingsplek voor de hele sector. De beurs is ook woensdag tot 7 uur ’s avonds open. (DvdM)