Kooiman maakt duwboten Paraná-proof

Scheepswerf Gebr. Kooiman heeft de voor de Rijnvaart gebouwde duwboten Hercules XV en XVI aangepast voor de vaart op de Zuid-Amerikaanse rivier Paraná. Eigenaar Imperial gaat ze daar inzetten voor het vervoer van erts uit mijnen in Paraguay naar de zeehaven in Argentinië.

Kooiman maakt duwboten Paraná-proof

Omdat de duwcombinaties daar 2.500 kilometer moeten varen zonder te bunkeren, moest de capaciteit van de tanks worden vergroot van 130 naar 290 kubieke meter. De werf bouwde aan beide zijden zijtanks aan de duwboten, die daardoor 2 meter breder zijn geworden. Een nieuw controlesysteem houdt bovendien het brandstofverbruik in de gaten.

Omdat het water van de Paraná aanzienlijk warmer kan zijn dan de Rijn moest ook de capaciteit van de beunkoelers worden vergroot. Verder werden de duwboten onder andere uitgerust met een bilgewater- en een afvalwaterreinigingsinstallatie en is de navigatieverlichting aan het nieuwe vaargebied aangepast. Waar nodig zijn de schroefas- en roerinstallaties gereviseerd en gerepareerd. De schepen worden met de Hansa Heavy Lift Tokyo naar Argentinië gebracht. (HH)