Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Twee genomineerden Timmersprijs 2014

ROTTERDAM

Emiel Mobron en Tim Gorter zijn genomineerd voor de Wim Timmers Ontwerpersprijs 2014. De ontwerpaanpak van de twee jonge ontwerpers is volgens de jury bijzonder nuttig voor de ontwikkeling van duurzame vaartuigen.

Emiel Mobron, student aan de TU Delft, onderzocht met Dykstra Naval Architects de optimale hoofdafmetingen voor de rompvorm van een vrachtschip en de economische performance wanneer gebruik wordt gemaakt van zeil-voortstuwing.

De ideeën en ontwerpen voor zeilsystemen zijn legio, maar kennis en inzicht over de hoofdafmetingen van de zeilende rompvorm ontbreken. Mobron paste een combinatie van verschillende bestaande methodes toe op variaties in lengte en blokcoëfficiënt, uitgaande van een constant tuig.

Het onderzoek laat zien dat voor een gegeven route, tuig, ladingscapaciteit en diepgang, optimale hoofdafmetingen gevonden kunnen worden. Daarnaast is er meer inzicht verkregen in de invloed hiervan op de complete performance van een schip met hulpvoortstuwing door middel van zeilen. De extra investering in het tuig wordt ruimschoots terugverdiend.

Tim Gorter, student aan de NHL Hogeschool, deed onderzoek naar fotovoltaïsche (photovoltaic; PV) zonne-energie en ontwerpkarakteristieken van zogenaamde PV-boten (boten op zonne-energie) voor de recreatiesector. Voor zijn onderzoek heeft Gorter een model ontwikkeld om waarden voor prestatie-indicatoren van PV-boten te bepalen door middel van simulatie. Dit model is geïmplementeerd in een tool wat als plug-in in Rhinoceros, een modelling tool voor ontwerpers, gebruikt kan worden.

Vernieuwend aspect van deze tool is dat bestaande modellen aan elkaar gekoppeld zijn in één ontwerpomgeving. De kennis die verkregen wordt over deze zonneboten kan leiden tot andere, betere ontwerpen, betere planning van het ontwerp en zelfs het al vroeger uitsluiten van niet-haalbare ontwerpen. Door de modulaire opbouw van de tool is het bovendien mogelijk snel en effectief modellen toe te voegen en te optimaliseren.

Wie van de twee de Timmersprijs wint wordt donderdag 6 november 2014 bekend, tijdens de negende editie van het Maritime Awards Gala. (HH)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook