Romp nieuw superjacht verplaatst bij Vitters Shipyard

De 46 meter lange aluminium romp van project 3072, een zeilschip, is vrijdag 2 mei bij Vitters Shipyard in Zwartsluis verplaatst naar de hal waar de afbouw zal plaatsvinden.

Romp nieuw superjacht verplaatst bij Vitters Shipyard

Voor de verplaatsing is, zoals vaak bij dit soort megatransporten, samenwerking gezocht met buurman Hebo uit Zwartsluis. Met acht hydraulische platformwagentjes werd de 125 ton wegende constructie van romp en steunen verplaatst.

Zelfgebouwde romp

Dit project is extra bijzonder voor de werf uit Zwartsluis, omdat het team de romp zelf heeft gebouwd. Het aluminium casco is nu in de hal gepositioneerd waar de afbouw plaatsvindt. De grootste hal is daarmee vrijgekomen voor het volgende project van Vitters.

De ranke belijning van het superjacht in aanbouw schept volgens Vitters verwachtingen over de zeilprestaties in de Middellandse Zee en de Caraïben. Het schip zal onder andere worden uitgerust met een mast van 60 meter, een beweegbare kiel, een speciaal type ‘onderzeeër ankers’ en inklapbare schroeven. Deze laatste twee uitrustingen verlagen tijdens het zeilen de waterweerstand, wat de prestaties ten goede zal komen.

Naast dit 46 meter jacht heeft Vitters een 85 meter zeiljacht in aanbouw bij een werf in Alblasserdam. Deze boot wordt op een andere locatie gebouwd vanwege de maximale sluisbreedtes van de waterwegen van Zwartsluis naar zee. Eind mei begint Vitters aan een derde project op de werf in Zwartsluis.

‘Afgelopen jaar hebben we twee jachten te water gelaten’, zegt directeur Louis Hamming. ‘De drie projecten waar we nu aan werken zullen allemaal worden opgeleverd in 2015, het jaar waarin we ons 25-jarig bestaan vieren.’ (MdV)