Nederland grootste superjachtbouwer ter wereld

Nederland is qua omzet de grootste superjachtbouwer ter wereld. In totaal ging er 936 miljoen euro om in de Nederlandse superjachtindustrie. Dat blijkt uit een jaarlijkse index van jachtmakelaar Camper & Nicholsons in samenwerking met Superyacht Times. Nederland wint de omzet-ranking vanwege de hoge gemiddelde prijzen en de grote gemiddelde lengtes.

De tweede en derde plaats worden ingenomen door respectievelijk Duitsland met 710 miljoen euro en Italië met 673 miljoen euro. Opvallend is dat Italië wel meer jachten bouwde dan Nederland, 50 tegenover 20 in Nederland. In Duitsland zijn de jachten langer, gemiddeld 85 meter tegenover 55 meter in Nederland. Duitsland leverde echter maar zes jachten af.

De gemiddelde prijs van een superjacht bedraagt in Nederland 46.8 miljoen euro. In Italië is dat 21 miljoen, dat komt doordat de schepen kleiner zijn, gemiddeld 37 meter. De grote superjachten in Duitsland kosten gemiddeld 118 miljoen euro.

In de top 15 van wereldwijde jachtenbouwers staan drie Nederlandse werven. Heesenyachts pakt de achtste, Feadship de twaalfde en Amels Holland de dertiende plek. Respectievelijk leverden zij vijf, drie en drie superjachten af. Een superjacht is een jacht dat groter is dan 30 meter. (TP)