Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

IHC Merwede in handen van Rotterdamse investeerder

SLIEDRECHT

De Rotterdamse investeerder Cees de Bruin heeft een meerderheidsaandeel van 62% in scheepswerf IHC Merwede verworven. Op de overname is positief gereageerd. Klanten als Boskalis en Van Oord vreesden een Chinese overname.

1 / 1
IHC Merwede in handen van Rotterdamse investeerder

IHC Merwede in handen van Rotterdamse investeerder

De Bruins investeringsmaatschappij Indofin Group en IHC Merwede hebben de aandelentransactie maandag 1 juli bekendgemaakt. Indofin Group nam de aandelen over van Rabo Capital, die nu nog 10% van de aandelen bezit. De overige 28% is in handen van STAK Management & Personeel. Indofin is overtuigd dat IHC Merwede een goede toekomst tegemoet gaat. ‘Wij zijn van plan om voor lange termijn een controlerende aandeelhouder te blijven en zo de stabiliteit te geven die IHC Merwede nodig heeft om uit te groeien tot zijn volledige potentieel, zo meldt het bedrijf op zijn website.

Cees de Bruin heeft vroeger zelf bij IHC Holland en Heerema gewerkt. In 1968 richtte hij de wereldwijd opererende investeringsmaatschappij Indofin Group op waarmee hij hoofdzakelijk investeert in scheepvaart, scheepsbouw en energiebedrijven. Het bedrijf is nog steeds volledig in bezit van de familie De Bruin.

President-directeur Goof Hamers van IHC Merwede reageert in een persbericht verheugd op de aandelentransactie. ‘Indofin is een strategische investeerder met een heldere lange termijnvisie. Met deze nieuwe aandelenstructuur heeft IHC Merwede meer slagkracht om de positie in zowel de bagger- en offshore-industrie als de relatief nieuwe duurzame energie en diepzeemijnwerk te versterken.’

Hamers kondigde tevens zijn vertrekt als president aan. ‘Het is een mooi moment om afscheid te nemen en na ruim zeven jaar een nieuwe uitdaging te zoeken’, zegt hij tegenover Het Financieele Dagblad (FD).

Chinezen

Aan het FD melden waterbouwers Van Oord en Boskalis opgelucht te zijn dat IHC nu onder controlerend belang van één Nederlandse aandeelhouder staat. Pieter van Oord zegt Rabo Capital herhaaldelijk te hebben gewaarschuwd tegen verkoop aan een Chinese bieder. ‘Daarmee zou unieke technologische kennis weglekken en onze marktpositie worden ondermijnd.’

Van Oord kocht de afgelopen vijf jaar voor een 500 miljoen aan schepen bij IHC Merwede. Boskalis CEO Peter Berdowski zegt dat Boskalis bij de ontwikkeling van nieuwe schepen nauw met IHC Merwede samenwerkt. ‘Dat zou bij een Chinese eigenaar veel moeilijker zijn.’ (TP)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook