Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Iedereen onder de indruk van Eeborg

DELFZIJL

Honderden belangstellenden en schoolkinderen, de directies van Koninklijke Wagenborg en Niestern Sander en het personeel van de werf waren donderdag 27 oktober getuige van de stapelloop van het tweede grootste schip dat ooit in Noord-Nederland dwarsscheeps te water ging.

1 / 2
Iedereen onder de indruk van Eeborg

Iedereen onder de indruk van Eeborg

Voorafgaande aan de tewaterlating werd het schip gedoopt door mevrouw Aitkul Samakova, de voormalige minister van Milieu van Kazakhstan, tevens moeder van Karait Krymov, directeur van OMS Shipping (business partner Wagenborg Kazakhstan). Van haar kreeg het onder bouwnummer 843 gebouwd schip de naam Eeborg. Ze ging met een machtige plons te water, waarvan niet alleen de leerlingen van basisschool Tasveld onder de indruk waren.
De Eeborg is, na de 10 juni opgeleverde Elbeborg, het zesde multi-purposeschip van de E-vloot dat Koninklijke Niestern Sander in portefeuille had van Wagenborg. Beide schepen zijn een voortzetting van het viertal 1A ijsversterkte multipurposecarriers Eemsborg, Erieborg, Edenborg en Ebroborg. De gegevens van de circa zeven meter langere Elbeborg en Eeborg luiden: lengte over alles 144,56 meter, lengte tussen de loodlijnen 138,20 meter, breedte 15,87 meter, holte 11,15 meter, containercapaciteit 462 teu, draagvermogen 12.000 ton, ruiminhoud 525.000 cbft. Dit duo is, gezien hun afmetingen, de absoluut grootste die binnendijks bij Koninklijke Niestern Sander zijn gebouwd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (4)
 • Royal Wagenbrog

  Beste lezers,

  Het filmpje dat gemaakt is met de minihelicopter is te bewonderen op de Facebookpagina van Wagenborg: http://www.facebook.com/royalwagenborg

 • G. Verm.

  2x filmpje:
  http://www.youtube.com/watch?v=0190FJn8lHs
  http://www.youtube.com/watch?v=dvWmRkHTGN0

  OP het 2de filmpje zie een camera(mini-) helikopter vliegen. Dat filmpje heb ik helaas niet gevonden.

 • Westland

  Zoals deze,
  http://www.youtube.com/watch?v=dvWmRkHTGN0

 • Bert Thomas

  Ik wil een filmpje!! 🙁

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook