Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Matthinge zonder doop in de vaart

WERKENDAM

‘We hebben 18 februari een geladen proefvaart gehad en maandag (7 maart – red.) gaan we voor het echie’, vertelt Matthijs Wemmenhove (25), terwijl hij nog op de werf van Jooren in Werkendam aan het werk is. Hij is supertevreden over Jooren, die de afbouw deed van het in Plock (Polen) gebouwde casco van zijn nieuwe Matthinge.

1 / 1
Matthinge

Matthinge

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (9)
 • Chris

  Van harte gefeliciteerd met het mooie schip,
  En een behouden vaart!!

 • Chantal van Damme

  Van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe schip! Ik wens jullie een behouden vaart. Ook een ongedoopt schip vaart prima :-), die van ons vaart ook goed zonder dat zij gedoopt is. 😀

  En voor degene met hun prachtige commentaar op kostprijs ed die niet hun naam eronder durven te zetten: het commentaar riekt nogal naar afgunst…

  Matthijs en Inge : Geniet ervan!

 • Ernst-Jan-Klein

  @ jan

  Hallo,

  Het principe van de scheepsdoop of een soortgelijk ritueel bij de tewaterlating van een schip is al eeuwen oud, en komt reeds in veel oude culturen voor.

  De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen riepen bijvoorbeeld hun goden, en dan met name de zeegoden, op om de bemanning van het schip te beschermen. In Griekenland dronk men bij de plechtigheid wijn als eerbetoon aan de goden, en goot water over het schip als teken van zegening. Er werden ook altaren meegenomen aan boord. Dit gebruik bleef tot in de middeleeuwen gebruikelijk. Ook de christenen en de joden gebruikten wijn en water bij de scheepsdoop wanneer ze aan God vroegen de bemanning te beschermen. In het Ottomaanse Rijk werden gebeden aan God opgezegd en schapen geofferd bij de scheepsdoop. Volgens sommige bronnen zouden de Vikingen zelfs mensenoffers hebben gebracht om de zeegoden gunstig te stemmen.

  Hoewel het principe van de scheepsdoop tot in de middeleeuwen doorging, leek de reformatie er een tijdje een einde aan te maken. In de 17e eeuw bijvoorbeeld waren Britse scheepsdopen een seculiere zaak.

  Hoewel wijn traditioneel gezien de drank is waarmee een scheepsdoop wordt voltrokken, zijn er ook andere dranken gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn whisky en brandwijn. Het gebruik van champagne voor de scheepsdoop deed zijn intrede in de 19e eeuw.

  Bron: Wikipedia

  Mvg,

  Ernst-Jan Klein

 • Bemanning Fenny I

  Gefeliciteerd met jullie mooie schip! Het ziet er echt heel stoer uit!

  Goede vaart en veel geluk met jullie dochtertje!

 • jan

  zou iemand mij dan eens willen vertellen waarom een schip gedoopt moet worden.
  op de wal wordt een gebouw of vrachtwagen ook nie gedoopt maar gewoon ingebruik genomen.
  ik zelf zou het ook niet doen een feestje kan altijd nog.
  en zeker in deze tijden snap ik dat heel goed.
  een goede vaart.

 • Bewondering voor schepen

  Deze ondernemer van harte gefeliciteerd! Mooi schip. Contrakt naar ik aanneem 14.uur per dag? De bemanning is voor meer uren niet toerijkend! Dus dan moet het contrakt ook in overeenstemming zijn met de vaartijden! Veel vaar plezier!

 • Teunis en Margrieta Heuvelman

  Matthijs en Inge, veel geluk met jullie nieuwe schip en een behouden vaart gewenst.

 • Jannemannetje

  Kijk, deze mensen begrijpen het tenminste. Het immers geen feest om op dit moment een nieuw schip in de vaart te brengen. Dus waarom een doop ( met bijbehorend feest) terwijl er eigenlijk geen feest is………

 • Jeroen Woortman

  Matthijs en Inge, heel veel succes met jullie nieuwe schip en een behouden vaart! Ziet er goed uit.

  Groet,

  Jeroen Woortman
  mcs Ensemble

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook