Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Hull Vane wint 2018 Technology Award ISS (video)

FORT LAUDERDALE | De Hull Vane, een gepatenteerde Nederlandse toepassing van een draagvleugel om de prestaties van waterverplaatsende (niet-planerende) schepen te verbeteren, heeft woensdag 31 oktober de 2018 Technology Award van de International Superyacht Society gewonnen.

1 / 1
Hull Vane wint 2018 Technology Award van International Superyacht Society

Hull Vane wint 2018 Technology Award van International Superyacht Society

Op de eerste avond van de Fort Lauderdale International Boat Show, die ook als FLIBS bekend staat, zijn de jaarlijkse Design & Leadership Awards uitgereikt aan een aantal bijzondere superjachten, persoonlijkheden en bedrijven. Één van die onderscheidingen is de Technology Award, die toegekend wordt aan een innovatie die een waardevolle impact heeft gehad op de superjacht industrie.

De juryleden, bestaande uit ervaren professionals van de International Superyacht Society , heeft unaniem besloten om de 2018 Technology Award toe te kennen aan de Hull Vane. Zij waren onder de indruk van de eenvoud van het systeem en het feit dat de effectiviteit ontegenzeggelijk bewezen is op een aantal jachten en commerciële schepen.

De Hull Vane is eigenlijk technologie uit de jachtbouw, oorspronkelijk ontwikkeld voor de America’s Cup zeilrace, die nu de overstap maakt naar commerciële schepen en marineschepen. Net zoals de technologie uit de Formule 1 na enkele jaren toegepast wordt op gewone auto’s. De Hull Vane gebruikt een onderwatervleugel om energie van de hekgolf om te zetten in een voortstuwende kracht. De bewezen resultaten variëren van 10 tot 29% brandstofbesparing, wat resulteert in een hogere topsnelheid en een veel groter bereik.

Neven-effecten

De neven-effecten van te techniek zijn wellicht even belangrijk voor de gemiddelde superjacht eigenaar, legt sales director Bruno Bouckaert van Hull Vane uit. ‘De vleugel dempt de scheepsbewegingen in golven en het geluidsniveau aan boord wordt verlaagd doordat er minder motorvermogen nodig is, de schroeven minder belast worden en de hekgolf gereduceerd wordt.

‘Afgezien van zeilen is er nog geen eenvoudige oplossing om superjachten te laten varen zonder CO2-uitstoot. Niemand weet nog welke brandstof gebruikt zal worden op superjachten over enkel decennia, maar het verlagen van de weerstand vandaag zal de energietransitie in de toekomst makkelijker maken. Geen alternatieve voortstuwing is zo goedkoop, licht en compact als dieselbrandstof en dieselmotoren.’ (DvdM)

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook