Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Sleper Innovation op tournee door Europa

GORINCHEM | Met een nieuw revolutionair type havensleper is Damen Marine Services begonnen aan een rondreis door Europa. Hierbij worden demonstraties gegeven in ruim 25 havens, verdeeld over tien verschillende landen. De sleper, die heel toepasselijk Innovation is gedoopt, behoort tot het type Damen Reversed Stern Drive (RSD) Tug 2515 Twin Fin.

1 / 1
Sleper Innovation op tournee door Europa

Sleper Innovation op tournee door Europa

De Innovation is ontworpen op basis van de ervaringen die eerder zijn opgedaan met havenslepers als tractor tugs en azimuth stern drive tugs. Hierdoor is een heel compacte, zeer sterke, veilige en goed manoeuvreerbare havensleper ontstaan die met gemak de allergrootste zeekastelen kan assisteren.

Bijzonder is dat zich twee azimuth schroefunits onder het achterschip en twee vinnen (skegs) onder het voorschip bevinden. De bijna 25 meter lange en 13 meter brede Innovation heeft vooruit een trekkracht van 75 ton en achteruit van 71 ton. De voortstuwing bestaat uit twee MTU 16 V4000 M63L diesels die samen goed zijn voor circa 6000 pk (4480 kW).

Met dit raspaardje onder de havenslepers is Damen op toernee gegaan door Europa, waar inmiddels al havens in Malta, Italië, Zuid-Frankrijk, Gibraltar, Spanje, Portugal en Engeland zijn aangedaan. Rond de Noordzee worden verder nog bezoeken gebracht aan België (Antwerpen), Nederland (Terneuzen, Rotterdam, IJmuiden en Delfzijl), Duitsland (Hamburg en Bremerhaven) en Denemarken (Kopenhagen).

De Innovation wordt getoond aan onder meer reders, operators, loodsen, havenautoriteiten en de media. Eind juli is deze Europa toer ten einde en wordt de Innovation opgenomen in de verhuurvloot van Damen Marine Services. (PAS)

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook