Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

RAFA Scheepsramen

In de markt voor scheepsbeglazing/ramen is RAFA een gevestigde naam met bijna 60 jaar ervaring. RAFA actief in diverse segmenten van de scheepsbouw en met een marktaandeel van meer dan 90% breed vertegenwoordigd in de Nederlandse binnenvaartbranche.

1 / 1
RAFA Scheepsramen Stand 467

RAFA Scheepsramen Stand 467

Maritime Industry, Stand 467

RAFA is een gepassioneerd bedrijf dat meedenkt en streeft naar de beste oplossingen. RAFA is veelzijdig, betrokken, flexibel, servicegericht en kenmerkt zich door innovatief oplossend vermogen.

Sinds de oprichting van Rafa in 1956 zijn vele innovatieve oplossingen ontwikkeld voor meest uiteenlopende wensen uit de binnenvaart. Dankzij onze specifieke kennis zijn wij betrokken bij de ontwikkeling van industrienormen en richtlijnen en kunnen wij zo de belangen van onze klanten zo goed mogelijk vertegenwoordigen. Onze technische afdeling is voortdurend bezig met de ontwikkeling van nieuwe soorten beglazing, toepassingsgebieden en montagemethoden; RAFA klemplakramen (frameloze beglazing, RAFA-patent), geluidreducerende en energiebesparende beglazing, profieluitvoering met  thermische onderbroken koudebrug (RAFA-patent), profieluitvoering met een ingebouwde tracing (deze systemen dragen zorg voor een condensarm tot condensvrij raamprofiel), zijn daar mooie voorbeelden van.

Nieuwe regelgeving

 In het kader van nieuwe en ophanden zijnde regelgeving, zullen voor een deel van de (oudere) binnenvaartschepen binnenkort wellicht beglazing en of ramen vervangen dienen te worden. Nieuwe normen met betrekking tot geluidsisolatie en lichtdoorlaat voor het stuurhuis vereisen een nieuwer type beglazing/ramen.

In 2015 zullen veel wijzigingen worden doorgevoerd in het kader van het ROSR. De nieuwe geluidsnormen voor de verblijven kunnen voor veel binnenvaartschepen een uitdaging worden. Onze geluidwerende ramen-serie kan een deel van de oplossing zijn. In 2009 heeft RAFA ‘RAFA NR’ (Noise Reduction) geïntroduceerd met geluidwerende beglazing. Hierdoor kan het waargenomen buitengeluid met meer dan de helft afnemen. Het comfort in de woning wordt hierdoor aanzienlijk verbeterd. In de afgelopen vijf jaar zijn NR-ramen reeds op een groot aantal schepen geplaatst en zeer enthousiast ontvangen. Bijkomend voordeel is de hoge isolerende waarde van de ramen in combinatie met de inbraakwerendheid. De binnen- en buitenruit zijn zowel gelaagd als gehard uitgevoerd. Bovendien blijft het glaspakket bij breuk in stand, waardoor geen gat ontstaat, er geen glas in de woning komt te liggen! Ook het vervangen van bestaande schuiframen door buitenklappende ramen met isolerende beglazing en thermisch onderbroken profiel is een goede mogelijkheid om het comfort van uw schip te verhogen.

Maatwerk

RAFA levert uitsluitend maatwerk en kent geen standaard maten. Dat vereist een gedegen administratie. Al vanaf de oprichting is alle orderinformatie bewaard. Er is dan ook sprake van een archief van meer dan 33.000 opdrachten en ruim een kwart miljoen ramen voor alleen al de beroepsbinnenvaart. Elk RAFA-raam is voorzien van een uniek nummer. Van bijna alle nummers zijn er nog glasmallen, rubbers en onderdelen beschikbaar.

Mocht u wellicht nadenken over het vervanging van de beglazing dan kunnen wij u op basis van de unieke raamnummers een vrijblijvende voorstel doen, zodat u tijdig weer volledig up-to-date bent. Onze adviseurs maken graag een afspraak met u aan boord. Tijdens de beurs Maritime Industry in Gorinchem maken wij de vervanging van uw ramen extra aantrekkelijk!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook