Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Controle aan boord met Urker apparatuur

Valt de stroom uit aan boord of valt de wacht in slaap, dan moet de bemanning kunnen vertrouwen op noodapparatuur. Het Urker bedrijf Marble Automation levert wereldwijd noodtelegrafen, wachtalarmen en monitoringssystemen voor beroepsvaart en jachtbouw. ‘Er vaart nog een vissersschip rond met een alarm van 30 jaar oud dat nog prima werkt.’

1 / 3
Controle aan boord met Urker apparatuur

Controle aan boord met Urker apparatuur

  • Marble Automation levert elektronica voor schepen
  • ‘Een pc loopt vast, onze systemen niet’

Door Michiel Satink
Het is een drukte van belang aan boord van de Nordic. Ook in de schepen rondom in de haven van Urk wordt druk getimmerd en geslepen. Het 115 meter lange en 17 meter brede projectladingschip Nordic wordt hier afgebouwd. In de kooien liggen nieuwe vloeren, de trappen zijn net bekleed en buiten legt een schilder meters af om relingen van een verflaag te voorzien. In de buik van het schip en bovenin op de brug zijn werknemers bezig met de installatie van apparatuur van Marble Automation. Gegevens die in de machinekamer gelezen worden – de staat van de motoren, de hoeveelheid brandstof die in de bunkers zit – is op een monitor oproepbaar. Eenzelfde monitor is ook door de kapitein op de brug te raadplegen.

Oprichting

Zoals veel op Urk is ook Marble Automation ontstaan uit de visserijwereld. Elektricien Piet Brouwer kreeg 52 jaar geleden de vraag of hij voor twee kotters een alarmsysteem kon bouwen. De vissers moesten aan regelgeving voldoen waardoor dergelijke alarmsystemen verplicht werden. De elektricien nam de uitdaging aan en meer opdrachten volgden. ‘Er vaart nog een vissersschip rond met een alarm van 30 jaar terug die nog prima werkt. Dat is er eentje die nog eens in een museum terecht kan’, lacht Stefan Meun-Visser, sales manager van Marble Automation. ‘Er kwamen werkschepen bij, coasters. Een jaar of 10 terug kwamen we via een opdracht in de jachtbouw terecht.’
De zaken gingen zo goed dat 16 jaar geleden werd besloten tot een aparte onderneming die zich richt op de automatisering van schepen: Marble Automation.

Urker software

Momenteel komt zo’n 50% van de opdrachten uit de beroepsvaart en de andere helft komt uit de jachtbouw. Scheepswerf Vitters uit Zwartsluis werkt met apparatuur van Marble, net als de jachtbouwers van Acico, Dutch Yacht Builders en jachtwerf Gulf Craft uit Dubai.
De software wordt op Urk ontwikkeld. De onderdelen voor de systemen worden elders gefabriceerd en vervolgens op kantoor getest. In het kantoorpand liggen de bureaus vol met draden en ‘bouwblokjes’. Het hart van het systeem wordt eerst ter plaatse helemaal in elkaar gezet en afdoende getest. Zes van de negen medewerkers zijn softwareprogrammeur. ‘Er wordt hier steevast op gehamerd dat we geen computers bouwen. Een pc kan vastlopen, onze systemen niet.’

Afnemers

Marble bouwt onder meer monitoringssystemen. ‘Je kunt motoren uitlezen, de waardes van generatoren, hoe vol of leeg je tank is. Alles wordt vervolgens omgezet via ethernet en zichtbaar gemaakt op aanraakschermen.’
De afnemers van Marble zijn veelal elektriciens of gelieerde bedrijven als de Van der Leun Groep en Alphatron. ‘We leveren veel aan bedrijven die systemen bij binnenvaartschepen inbouwen. Onze tachograaf bijvoorbeeld tref je veel in de binnenvaart aan. Daar verkopen we er veel van. Ook het wachtalarm voor de zeevaart loopt erg goed.’

Aan boord van de Nordic toont Meun-Visser een klein kastje in een wand. Om een vooraf bepaald aantal minuten moet een bemanningslid op een knop drukken om aan te geven dat hij of zij wakker is. Doet hij dat niet, dan gaat een alarm af.

Regelgeving

Veel noodsystemen zijn verplicht aan boord. Ze moeten aan strenge keuren voldoen. ‘Het is soms lastig te achterhalen aan welke voorwaarden je precies moet voldoen. Onze systemen voldoen aan de strengste eisen. Als keuringsinstanties als Lloyd’s en Bureau Veritas akkoord zijn, dan zit je goed. Veel scheepseigenaren vragen ook om een gekeurd systeem. Alles wat we leveren is dan ook onder keur.’
De systemen zijn onderworpen aan vele tests. De tachograaf is opvallend genoeg RDW-goedgekeurd, wat inhoudt dat deze in heel Europa erkend is en dus goed inzetbaar is in de Rijnvaart, legt Meun-Visser uit.

Export

Nederland alleen is te klein als afzetmarkt voor Marble Automation. ‘We leveren aan afnemers in onder meer Denemarken, Duitsland, Griekenland, Argentinië, Brazilië, Dubai en Singapore.’ De leveringen aan dat laatste land ontstonden na een telefoontje in 2008. Meun-Visser werd gebeld door een koper voor een wachtalarm van een paar honderd euro. De man bleek een Nederlander die was verhuisd naar Singapore. Twee weken later belde hij terug. ‘Hij had een aanvraag voor een schip van Wagenborg om een "refit" te doen: het bestaande systeem moest worden vervangen. Het werd uiteindelijk onze grootste opdracht ooit.’

Het bedrijf groeit de laatste jaren gestaag. ‘We doen het erg goed. We werken verspreid over meerdere sectoren en zijn daardoor mogelijk minder gevoelig voor de crisis.’

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook