Nieuws van de regiocoördinator

Overal waar u vaart: Blij met Zeeuw meldpunt

De provincie Zeeland heeft in december het ‘Meldpunt voorzieningen binnenvaart’ geopend. Dit moet een beter overzicht opleveren van de beschikbare voorzieningen. De informatie is nu versnipperd omdat de vaarwegen, havens en bijbehorende voorzieningen worden beheerd door verschillende eigenaren.

Marjolein de Voogd. Beeld KBN

De binnenvaart geeft regelmatig aan dat de kwaliteit van ligplaatsvoorzieningen in Zeeland onder de maat is. Zoals in een eerder onderzoek al naar boven is gekomen, zijn er te weinig ligplaatsen in de provincie en als er niets verandert  zal dit tekort in de toekomst alleen maar toenemen. Om deze zaken in kaart te brengen is het meldpunt ingericht.

Anoniem

Uw melding kan niet altijd worden opgelost, soms kan een situatie sowieso niet worden veranderd. Uiteindelijk beslist de beheerder of eigenaar of het probleem kan worden opgelost. Maar nu bundelt de provincie de meldingen, bespreekt die met de eigenaren en beheerders en verwerkt ze per kwartaal in een rapportage. Alle meldingen zijn anoniem. De geanonimiseerde rapportage wordt onder meer gepubliceerd op de website van de provincie.

Transportaandeel

Ik ben blij met het meldpunt, de provincie gaat steeds meer inzien dat de binnenvaartsector van groot belang is voor Zeeland. Meer dan 50% van de goederen die van of naar Zeeland worden vervoerd, gaat per binnenvaartschip. Goede faciliteiten voor de binnenvaartsector, waaronder ligplaatsen en voorzieningen zijn daarbij heel belangrijk. De provincie Zeeland is één van de vaarwegbeheerders in Zeeland, namelijk van het Kanaal door Walcheren. De overige vaarwegen en havens worden beheerd door verschillende eigenaren.

PZEM-kade

Begin maart is de PZEM-kade bij Vlissingen weer heropend voor de binnenvaart.
De kade is een goed voorbeeld van hoe het gaat als er lange tijd geen regulier onderhoud wordt uitgevoerd aan de ligplaatsen en voorzieningen. In maart 2021 werd deze PZEM-kade afgesloten door een schadevaring en achterstallig onderhoud. De ligplaats werd niet meer veilig bevonden om af te meren.

Dankzij de inzet van Koninklijke Binnenvaart Nederland in het Zeeuwse is de binnenvaart meer op de kaart gekomen van de provincie en voerden we steeds het gesprek over het grote belang van deze sector.
Ja en als je dan zelf een kade beheert, zul je ook moeten zorgen dat deze weer in gebruik kan worden genomen. De afgelopen periode zijn er diverse werkzaamheden uitgevoerd en 1 maart is de kade officieel heropend door de Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas, bestuurslid Marco van Oeveren van Schippersvereniging Schuttevaer en wethouder Sal Cracau van Vlissingen. Daar werd nogmaals het grote belang van de binnenvaart benoemd, ook door de wethouder.

Afloopsteigers Hansweert

In Vlissingen moet er nog wel wat meer gebeuren voor de binnenvaart. In de afgelopen periode zijn daar de meeste ligplaatsen om diverse redenen afgesloten. De afspraak is gemaakt om binnenkort met de gemeente aan tafel te gaan om de mogelijkheden te bekijken in deze stad in ontwikkeling.

In februari is ook een begin gemaakt met de renovatie van de 14 afloopsteigers bij Hansweert. Vorig jaar, net voor de zomer, werden ook deze steigers niet meer veilig bevonden door Rijkswaterstaat en werden radicaal afgesloten. Men wist toen ook niet wanneer er geld beschikbaar zou komen voor de broodnodige renovatie. In deze kwestie konden we samen optrekken met de provincie en de verschillende stakeholders om te zorgen dat dit toch zeker niet op de lange baan zou worden geschoven en er zo snel mogelijk geld op tafel zou komen. Dat is gelukt. Het gaat me uiteindelijk nooit snel genoeg. Maar het is uiteindelijk weer voor elkaar gekomen.
We zijn er nog lang niet, maar mede door onze inzet gaan we de goede kant op. Zo staat de ook de renovatie van het Krammercomplex intussen in de steigers. Bij Hansweert en de Kreekrak wordt volop gewerkt. De ligplaatsen bij de Grevelingensluis en Zandkreeksluis zin in het najaar aan de beurt.

Marjolein de Voogd

Regiocoördinator Zeeland

Koninklijke Binnenvaart Nederland

regiozeeland@bln.nl

06 57774670

Lees ook:

KBN spreekt met Rijkswaterstaat en Van den Herik over stremming Julianakanaal

Overal waar u vaart: Afgeladen, halfgeladen of ongeladen; dat is de vraag

Overal waar u vaart: Blij met Zeeuw meldpunt | Schuttevaer.nl
Nieuws van de regiocoördinator

Overal waar u vaart: Blij met Zeeuw meldpunt

De provincie Zeeland heeft in december het ‘Meldpunt voorzieningen binnenvaart’ geopend. Dit moet een beter overzicht opleveren van de beschikbare voorzieningen. De informatie is nu versnipperd omdat de vaarwegen, havens en bijbehorende voorzieningen worden beheerd door verschillende eigenaren.

Marjolein de Voogd. Beeld KBN

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer