Column

Binnenvaart moet eenheid uitdragen

We weten allemaal dat de binnenvaart een aparte sector is, verdeeld in uiteenlopende segmenten en dito opvattingen. En doordat we er niet goed in slagen onze krachten te bundelen, komt ons geluid gefragmenteerd door in Den Haag en daarbuiten. Dat is al jaren bekend.

COLUMN

De binnenvaartsector kent verschillende bonden, waarbij je je kunt aansluiten. Elk met zijn eigen perspectief. Ze staan niet gezamenlijk voor een en hetzelfde doel en verdedigen de in hun ogen verschillende belangen van verschillende categorieën binnenvaartbedrijven.

Als binnenvaart hebben wij, naast al die individuele belangen, echter wel degelijk een gezamenlijk belang. En het is essentieel dat we die krachtig gaan uitdragen. We staan met z’n allen voor enorme uitdagingen. Denk alleen al aan de vergroening (Green Deal) waar we de komende jaren mee te maken hebben, de mogelijke brandstofschaarste, stijgende renteontwikkeling, inflatie. En vergeet niet de grote personeelstekorten en hoge loonkosten. Dit zijn gezamenlijke problemen die om een gezamenlijke oplossing vragen.

Veel te bieden

Als binnenvaart hebben wij de samenleving veel te bieden en, ook al klinkt dat ongelooflijk, dat weten maar weinig mensen. Grote groepen in de samenleving hebben nauwelijks of geen beeld bij een binnenvaartschip en wat het allemaal vervoert. De meeste mensen denken bij goederenvervoer aan vrachtwagens, treinen en vliegtuigen. De binnenvaart is voor hen een onzichtbaar fenomeen. Pas als de binnenvaart ineens zou wegvallen, zal het belang van de sector duidelijk worden. Het enorme volume dat de binnenvaart over water vervoert, zou immers nooit allemaal over de weg of het spoor zijn bestemming kunnen bereiken.

Voor ons ligt de toekomst

Het is dus in ons aller belang gezamenlijk een boodschap over te brengen en niet voortdurend terug te kijken, of te blijven hangen in het verleden. We moeten gezamenlijk vooruit, want daar ligt onze toekomst. Alle ondernemers kampen uiteindelijk toch met dezelfde veranderingen.

Wij staan voor ons werk en ik snap heel goed dat de ene onderneming moeilijk is te vergelijken met de andere. Daar is de binnenvaartsector te breed en gevarieerd voor. Maar ik denk wel dat er meer bewustwording moet komen, dat we een geheel vormen. Uiteindelijk is het in ieders belang dat we gezien en gehoord worden en bedrijfszeker zijn. Ik hoop dat we erin slagen de komende jaren meer een eenheid te creëren, dat zou zeer in ons voordeel kunnen werken.

Lees ook:

Politie vraagt naar Arbeidstijdenregistratie

Het wordt steeds veiliger op de rivier

Binnenvaart moet eenheid uitdragen | Schuttevaer.nl
Column

Binnenvaart moet eenheid uitdragen

We weten allemaal dat de binnenvaart een aparte sector is, verdeeld in uiteenlopende segmenten en dito opvattingen. En doordat we er niet goed in slagen onze krachten te bundelen, komt ons geluid gefragmenteerd door in Den Haag en daarbuiten. Dat is al jaren bekend.

COLUMN

De binnenvaartsector kent verschillende bonden, waarbij je je kunt aansluiten. Elk met zijn eigen perspectief. Ze staan niet gezamenlijk voor een en hetzelfde doel en verdedigen de in hun ogen verschillende belangen van verschillende categorieën binnenvaartbedrijven.

Als binnenvaart hebben wij, naast al die individuele belangen, echter wel degelijk een gezamenlijk belang. En het is essentieel dat we die krachtig gaan uitdragen. We staan met z’n allen voor enorme uitdagingen. Denk alleen al aan de vergroening (Green Deal) waar we de komende jaren mee te maken hebben, de mogelijke brandstofschaarste, stijgende renteontwikkeling, inflatie. En vergeet niet de grote personeelstekorten en hoge loonkosten. Dit zijn gezamenlijke problemen die om een gezamenlijke oplossing vragen.

Veel te bieden

Als binnenvaart hebben wij de samenleving veel te bieden en, ook al klinkt dat ongelooflijk, dat weten maar weinig mensen. Grote groepen in de samenleving hebben nauwelijks of geen beeld bij een binnenvaartschip en wat het allemaal vervoert. De meeste mensen denken bij goederenvervoer aan vrachtwagens, treinen en vliegtuigen. De binnenvaart is voor hen een onzichtbaar fenomeen. Pas als de binnenvaart ineens zou wegvallen, zal het belang van de sector duidelijk worden. Het enorme volume dat de binnenvaart over water vervoert, zou immers nooit allemaal over de weg of het spoor zijn bestemming kunnen bereiken.

Voor ons ligt de toekomst

Het is dus in ons aller belang gezamenlijk een boodschap over te brengen en niet voortdurend terug te kijken, of te blijven hangen in het verleden. We moeten gezamenlijk vooruit, want daar ligt onze toekomst. Alle ondernemers kampen uiteindelijk toch met dezelfde veranderingen.

Wij staan voor ons werk en ik snap heel goed dat de ene onderneming moeilijk is te vergelijken met de andere. Daar is de binnenvaartsector te breed en gevarieerd voor. Maar ik denk wel dat er meer bewustwording moet komen, dat we een geheel vormen. Uiteindelijk is het in ieders belang dat we gezien en gehoord worden en bedrijfszeker zijn. Ik hoop dat we erin slagen de komende jaren meer een eenheid te creëren, dat zou zeer in ons voordeel kunnen werken.

Lees ook:

Politie vraagt naar Arbeidstijdenregistratie

Het wordt steeds veiliger op de rivier