Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Clair Ridge in productie

SULLOM VOE

Zo'n 40 jaar nadat in 1977 op 75 kilometer ten westen van Shetland Eilanden een groot olie- en gasveld werd ontdekt, is daar nu de productie van olie en gas uit het zogeheten Clair Ridge-veld opgestart. Met BP als operator en Shell, ConocoPhillips en Chevron als partners.

1 / 1
Het grote Clair Ridge olie- en gasproductiecomplex van BP. (Foto BP)

Het grote Clair Ridge olie- en gasproductiecomplex van BP. (Foto BP)

Geschat werd dat het veld circa zeven miljard vaten olie aan winbare reserves bevatte. De eerste fase, om een deel van het veld in productie te brengen, werd al in 2005 afgerond. Clair Ridge vormt nu de tweede fase. Hiervoor zijn twee grote platformen, die door een brug met elkaar zijn verbonden, in 140 meter diep water in de Atlantische Oceaan geïnstalleerd. De platformen zijn ontworpen om 40 jaar olie en gas te kunnen produceren. Verwacht wordt dat uit het Clair Ridge-deel van het veld 640 miljoen vaten olie kunnen worden geproduceerd, met een piekproductie van 120.000 vaten per dag.
 
De olie en het meegeproduceerde gas worden per pijpleiding afgevoerd naar de Sullom Voe-terminal op de Shetland Eilanden. Momenteel zijn vanaf het platformcomplex twee productieputten operationeel en de komende 10 jaar zullen er nog 34 bijkomen. Een klein deel van de putten zal worden gebruikt voor het injecteren van water om de olieproductie voldoende op gang te houden. BP heeft hiervoor een speciale techniek ontwikkeld waarmee veel meer olie dan voorheen uit een reservoir kan worden geproduceerd.
BP en partners investeren ruim vijf miljard euro in het Clair Ridge-project. Er zit ook een Nederlands tintje aan, Heerema Marine Contractors heeft namelijk met het grote kraanschip Thialf de jackets en de topsidemodules offshore geïnstalleerd en Dockwise heeft met meerdere zware-ladingschepen de topsidemodules van Zuid-Korea naar West-Europa vervoerd.(PAS)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook