Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Reeks orders voor aanleg windparken Borssele I en II

BORSSELE

Het wordt steeds duidelijker welke partijen een rol gaan spelen bij de aanleg van de windturbineparken Borssele I en II. De meest recente orders zijn gegaan naar Van Oord en DEME-dochter GeoSea. De parken verrijzen 23 kilometer uit de Zeeuwse kust in zee.

Op 16 oktober heeft windparkexploitant Ørsted een contract gesloten met Van Oord voor het transport en de aanleg van alle 94 kabels tussen de windturbines en het transformatorplatform in de twee parken. Het gaat om 167 kilometer kabel. Van Oord gaat voor dit werk de eigen kabellegger Nexus inzetten, alsmede de trencher Dig-It, die de kabels circa twee meter de zeebodem in moet graven. Het legwerk zal in 2020 worden uitgevoerd. De kabels worden geleverd door Nexans uit Frankrijk.

Een ander contract heeft Ørsted gegund aan GeoSea. Hier gaat het om het transport en de installatie van de 94 turbines en fundaties. De turbines worden geleverd door Siemens Gamesa en hebben elk een capaciteit van 8 MW. De SIF-vestiging op de Tweede Maasvlakte en EEW uit Rostock gaan de fundaties, de zogeheten monopiles, leveren en Bladt Industries uit het Deense Aalborg en de EEW-vestiging uit het Engelse Teesside de transitiestukken. Voor het installatiewerk, dat eveneens voor 2020 op de planning staat, zet GeoSea één van de hefschepen van dochter A2Sea in. Borssele I en II krijgen samen een capaciteit van 752 MW en zullen al eind 2020 energie gaan leveren.

Stroomtransport
Hoogspanningsnetbeheerder TenneT gaat er op haar beurt voor zorgen dat de beide Borssele windparken op het Nederlandse hoogspanningsnet worden aangesloten. Hiervoor heeft TenneT eerder al met HSM Offshore uit Schiedam een contract gesloten voor de bouw van de jacket en topside van het transformatorplatform voor Borssele I en II. Dit zogeheten Borssele Alpha High Voltage Substation wordt opgebouwd uit een 55 meter hoge en 2900 ton wegende jacket en een 3700 ton wegende topside. Het platformontwerp is van de hand van de ingenieursbureaus Iv-Oil&Gas en Joulz. De jacket is onlangs door de werf opgeleverd en inmiddels met het kraanschip Oleg Strashnov van Seaway Heavy Lifting in zee geïnstalleerd. De topside volgt volgend jaar augustus. Verder heeft TenneT met Boskalis en NKT Cables een contract gesloten voor de aanleg van twee energiekabels, elk met een lengte van 61 kilometer. Hierdoor zal straks de opgewekte windstroom van het transformatorstation Borssele Alpha naar een hoogspanningsstation van TenneT bij de Zeeuwse plaats Borssele worden getransporteerd.

Behalve het aanleggen en ingraven van de kabels zal Boskalis ook het baggerwerk in het kabeltracé uitvoeren. Dit werk begint dit jaar en moet in 2019 gereed zijn. Verder gaat Ørsted in de Vlissingse Buitenhaven een onderhoudsbasis voor de parken aanleggen. Hiervoor is al een overeenkomst gesloten met aannemer Cordeel. De parken gaat elektriciteit produceren voor een miljoen huishoudens. (PAS)

 

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook