Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Oliemaatschappijen hopen op nieuwe functie oude installaties

DEN HELDER

Er zouden gouden tijden moeten aanbreken voor bedrijven die zich hebben toegelegd op het uit zee verwijderen van verouderde infrastructuur voor de olie- en gaswinning. Marktprognoses wezen namelijk op torenhoge investeringen voor de komende jaren. De praktijk leert echter dat er tot nu toe maar mondjesmaat ontmantelingsprojecten worden aanbesteed. Oliemaatschappijen, met name in de Nederlandse Noordzee, wachten af of er wellicht nog andere toepassingsmogelijkheden zijn voor hun verouderde installaties.

1 / 1
Met de Pioneering Spirit is in 2017 in één  keer de enorme Brent Delta topside uit zee verwijderd. (Foto Allseas)

Met de Pioneering Spirit is in 2017 in één keer de enorme Brent Delta topside uit zee verwijderd. (Foto Allseas)

  • Offshore-ontmantelingsmarkt komt maar langzaam op gang

  • Infrastructuur mogelijk geschikt voor productie van waterstof

  • Schotten investeren fors in ontmantelingsbasis

  • Helft platformen over 10 jaar buiten gebruik

Door Paul Schaap
Onderzoeksbureau WoodMackenzie schat dat tussen nu en 2022 wereldwijd 32 miljard dollar zal worden uitgegeven aan ontmantelingsprojecten. De branchevereniging Oil & Gas UK zegt dat er tussen 2017 en 2025 in de Noordzeeregio 349 velden uit productie worden genomen, waarvan 214 in de Britse, 23 in de Noorse, 106 in de Nederlandse en 6 in de Deense sector. Het gaat hierbij om in totaal 200 platformen, 2500 putten en circa 7800 kilometer aan pijpleidingen. Het opruimen hiervan vergt volgens Oil & Gas UK een investering van 23 miljard dollar. Bijna de helft hiervan is nodig voor het afdichten en opruimen van putten.

Volgens het Nationaal Platform voor Hergebruik en Ontmanteling Nexstep, telt de Nederlandse sector 150 platformen, ruim 700 putten en circa 3000 kilometer aan pijpleidingen. Nexstep is vorig jaar oktober opgericht door branchevereniging Nogepa, die de belangen behartigt van bedrijven in de Nederlandse  olie- en gasindustrie, en Energie Beheer Nederland (EBN), dat de Nederlandse Staat vertegenwoordigt.

Kosten omlaag
Volgens Nexstep's general manager Jacqueline Vaessen zal de komende 10 jaar een groot aantal gas- en olievelden het einde naderen van hun economische levensduur. Geschat wordt dat rond 2025 de helft van alle platformen buiten gebruik is gesteld. Doel van Nexstep is om het hergebruik en de ontmantelingsactiviteiten zoveel mogelijk te coördineren en te faciliteren. De oude infrastructuur kan mogelijk nog worden gebruikt voor de productie van waterstof, in samenwerking met de windenergiesector. En voor de opslag van CO2 in lege gasvelden. Voor de Nederlandse sector worden de ontmantelingskosten op ongeveer zeven miljard euro geschat. Nexstep heeft zich ook ten doel gesteld om deze kosten met 30% te verlagen.

In een interview met het vaktijdschrift Offshore Visie zegt Jacqueline Vaessen dat dit laatste mogelijk is door het delen van kennis, de inzet van innovatieve technologie en onderlinge samenwerking tussen de betrokken partijen.

Geen haast
In de Nederlandse sector zijn al tientallen platformen buiten gebruik gesteld. Hieronder de complexen Kotter en Logger van Wintershall en sinds kort ook het L7-complex van Total E&P Nederland. De oliemaatschappijen maken echter nog geen haast om deze installaties uit zee te verwijderen. Reden voor IRO-voorzitter Pieter Van Oord om hen te manen nu eens vaart te maken met hun ontmantelingsprojecten. Voor dit jaar staat slecht één project op het programma. Dit omvat het verwijderen van het onbemand werkend gasproductieplatform Q1 Halfweg, dat eind 2017 bij een aanvaring door de chemicaliëntanker Elsa Essberger flink beschadigd is geraakt. Voor het weghalen van dit platform heeft operator Petrogas E&P Netherlands intussen een contract gesloten met DEME-dochter EverSea, die hiervoor de komende weken het gloednieuwe hefschip Apollo gaat inzetten. Het Q1 Halfweg-platform bestaat uit een 500 ton wegende topsidemodule op vier stalen poten. De betonnen basisconstructie op de zeebodem wordt niet weggehaald.

Verder heeft Seaway Heavy Lifting (SHL) van Spirit Energy opdracht gekregen om met het kraanschip Stanislav Yudin het Markham ST-1 gasproductieplatform op te ruimen. Dit is een satellietplatform van het Markham J6-A productieplatform.

Engelse en Noorse sector
In de Engelse en Noorse sector van de Noordzee heerst meer activiteit. Vooral Shell is in de Engelse sector druk in de weer met onder andere het opruimen van productie-installaties in het bekende Brent olieveld. Zo is in april 2017 met de Pioneering Spirit van Allseas de 24.000 ton wegende topside van het Brent Delta platform uit zee verwijderd en gaat Allseas volgend jaar met dit vaartuig op herhaling met de topside van Brent Bravo. Vervolgens zullen ook nog de topside van Brent Charlie en de topside en jacket van Brent Alpha worden opgeruimd. Daarnaast is zojuist in deze sector de ontmanteling afgerond van het grote Miller-platform van BP. Hiervoor is met het grote kraanschip Saipem 7000 in totaal 28.200 ton aan topsidemodules plus een jacket van 11.500 ton verwijderd.

Heerema Marine Contractors (HMC) heeft op haar beurt vorig jaar juni, in samenwerking met AF Offshore Decom, in blok 211/19 ten oosten van de Shetland Eilanden met het kraanschip Thialf de ontmanteling afgerond van het grote Murchison-platform van CNR International. Dit platform, bestaande uit 24.000 ton aan topsidemodules en een jacket van 14.000 ton, is uiteindelijk in het Noorse Vats gesloopt. Samen met AF Gruppen gaat nu HMC ook nog de 20.000 ton wegende topside verwijderen van het Dunlin Alpha productieplatform. Dit gebeurt in opdracht van Fairfield Betula Limited. Dezelfde combinatie gaat voor Marathon Oil ook het grote Brae Bravo-platform uit zee weghalen. Verder gaat Spirit Energy binnenkort twee onbemande boor- annex gasproductieplatformen verwijderen uit de Morecambe Bay in de Ierse Zee. Ook Boskalis is de afgelopen jaren betrokken geweest bij het opruimen van satellietplatformen uit diverse Engelse Noordzeevelden. En HMC is gecontracteerd voor ontmantelingswerk in het Noorse Ekofisk-veld. In augustus 2017 had Allseas in de Noorse sector met de Pioneering Spirit al de 13.500 ton wegende Yme topside opgeruimd. En onlangs is deze offshoreaannemer door Aker BP gecontracteerd om in 2019 de topside van het Vallhall QP-platform uit zee te verwijderen.

Decomhavens
Intussen hebben al diverse Noordzeehavens zich op dit nieuwe marktsegment gestort. Zo zijn in het Verenigd Koninkrijk in de havens van Lerwick, Dundee, Hartlepool en Great Yarmouth ontmantelingslocaties ingericht. En is in Noorwegen hetzelfde gebeurd in Vats en Lutelanded en in Denemarken in Esbjerg. In Nederland zijn reeds diverse platformen ontmanteld bij Hoondert in Vlissingen. Verder zijn er plannen om een ontmantelingsfaciliteit te bouwen op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam. Medio vorig jaar heeft het samenwerkingsverband van Veolia en Peterson in Great Yarmouth een speciale locatie voor het ontmantelen van platformen geopend. Hier zijn intussen al een topside en een jacket van het Leman-complex van Shell ontmanteld. Voor deze locatie is intussen al een hele reeks andere ontmantelingsprojecten geboekt. En ook op de Dales Voe-terminal bij Lerwick op de Shetland Eilanden gaat voornoemd samenwerkingsverband een dergelijk project uitvoeren. Hiervoor is onlangs met Allseas een contract gesloten voor de ontmanteling van een 12.600 ton wegende topside. Dit werk staat voor 2020 gepland. De Schotse overheid heeft bekendgemaakt dat de Dales Voe-basis de meest geschikte locatie is in het Verenigd Koninkrijk voor de ontmanteling van grote offshore-installaties. En dan vooral omdat de basis aan diep water ligt. Samen met de Engelse overheid willen de Schotten diep in de buidel tasten om deze basis verder te optimaliseren, zodat zoveel mogelijk ontmantelingswerk kan worden aangetrokken en dus niet naar andere landen zal wegvloeien.

Tot slot is in Denemarken door Maersk Drilling en Maersk Supply Service het samenwerkingsverband Maersk Decom opgericht, met als doel de olie- en gasindustrie een compleet pakket aan ontmantelingswerkzaamheden te kunnen bieden. Kortom, dankzij de al eerder opgedane ervaringen is de markt er klaar voor om slagvaardig nieuwe projecten uit te voeren. Nu de opdrachten nog en dan vooral vanuit de Nederlandse sector van de Noordzee.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook