Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Windea bestelt derde SOV bij Noorse Ulstein

ULSTEINVIK

Windea Offshore heeft voor de derde keer op rij een service operations vessel (SOV) besteld bij de Noorse Ulstein Group. Het gaat deze keer om een Ulstein SX195, die in 2020 moet worden opgeleverd.

1 / 1
Artist's impression van de nieuwe SOV voor Windea Offshore. (Afbeelding Ulstein)

Artist's impression van de nieuwe SOV voor Windea Offshore. (Afbeelding Ulstein)

Dit type schip is ontworpen door Ulstein Design & Solutions in Rotterdam en heeft zowel een X-boeg als een X-achterschip. Deze gepatenteerde boeg- en hekvorm verbeteren het zeegedrag van de schepen. Als eerste is het Ulstein SX175 type ontworpen. Vaartuigen met een lengte van 88 meter en een breedte van 18 meter, speciaal bedoeld voor de inzet in windturbineparken. Bernhard Schulte-dochter Windea Offshore  bestelde destijds twee van deze schepen die op de Ulstein-werf in Ulsteinvik werden gebouwd. De eerste, de Windea La Cour (bnr 309) in 2016 en nummer twee, de Windea Leibniz (bnr 310) een jaar later. Beide gingen na de oplevering voor Siemens aan de slag op de Duitse Noordzee. De nu bij Ulstein bestelde SOV is met een lengte van 93 meter iets groter dan de eerste twee. Dit schip wordt in 2020 door GE Renewable Energy ingezet in het Merkur windturbinepark in de Duitse sector van de Noordzee.

De eerste SOV van het type SX195 werd overigens besteld door Acta Marine in Den Helder en 29 maart dit jaar in de vaart genomen als Acta Auriga. Dit vaartuig werkt momenteel voor Ocean Breeze Energy in het Bard Offshore 1 windpark in de Duitse Bocht. Begin 2019 krijgt de Acta Auriga gezelschap van een zusje dat nu bij de Ulstein-werf in aanbouw is. (PAS)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook