Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Paragon C 462 wordt toch niet gesloopt

DEN HELDER [update]

Ruim tweeënhalf jaar torende het zelfheffende booreiland Paragon C 462 met haar drie 100 meter lange poten boven Den Helder uit, maar vorige maand is ze verhaald naar de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Van een eerder gemelde sloop is echter geen sprake meer.

1 / 1
Het zelfheffende booreiland Paragon C 462 vertrekt met drie slepers uit Den Helder. (Foto PAS Publicaties)

Het zelfheffende booreiland Paragon C 462 vertrekt met drie slepers uit Den Helder. (Foto PAS Publicaties)

De Paragon C 462 arriveerde 29 oktober 2015 in Den Helder nadat het in het E17-blok in de Nederlandse Noordzee haar allerlaatste boorklus had geklaard. Eigenaar Paragon Offshore meldde destijds dat het booreiland voor reparatie en onderhoud naar de marinestad was verhaald en dat dit circa vijf maanden zou gaan duren. Omdat er maar geen nieuw werk kon worden gevonden, bleef het echter langs de Nieuwediepkade staan.

Voor de rigmove op Hemelvaartsdag kwamen de slepers Lingestroom van Van Wijngaarden Marine Services en Triton en Ginger van Iskes Towage & Salvage in actie. De twee Iskes-slepers namen in de haven het voortouw, terwijl de Lingestroom als stuurboot achter fungeerde. Op het Marsdiep werd de Lingestroom in het span aan de voorzijde opgenomen voor de sleeptocht naar Rotterdam.

Niet naar de sloop
Het 37 jaar oude booreiland verdwijnt niet, zoals eerder gemeld, in de scheepsovens. Na 2,5 jaar werkloos in Den Helder te hebben gestaan, gaat het eiland binnenkort voor de kust van het West-Afrikaanse Gabon aan de slag.

Vlak voor het verhalen van de Paragon C 462 van Borr Drilling kwam het bericht dat het zou worden verkocht voor de sloop. Maar de eigenaar bleek op de valreep toch nog werk te hebben gevonden voor het eiland, dat in 1981 als Dyvi Epsilon in bedrijf kwam. Het eiland is intussen op het dek van het zware-ladingschip Mighty Servant 3 van Boskalis onderweg naar Afrika.

Verkoop
Eerder dit jaar werd bekend dat Paragon Offshore is overgenomen door de Noorse boormaatschappij Borr Drilling. Dit met als doel de Paragon-organisatie te kunnen inzetten voor het runnen van de vloot van nieuwe booreilanden die eerder al waren aangekocht. Een en ander hield wel in dat de zwaar verouderde Paragon-vloot zou worden afgestoten. Dit laatste is intussen grotendeels gebeurd.

Van deze vloot zijn al 26 booreilanden verkocht en die keren niet meer op de boormarkt terug. Een aantal wordt omgebouwd tot productie-installatie en de rest wordt gesloopt. Een lot dat ook de Paragon C 462 is beschoren. Dit booreiland werd in 1981 als Dyvi Epsilon gebouwd op de Franse werf Constructions Industrielles de la Mediterrannee in La Seyne Sur Mer. In januari 1987 nam Nedlloyd-dochter Neddrill het eiland over en herdoopte het Neddrill 7. Tien jaar later kwam het in handen van Noble Drilling als Noble Piet van Ede. In augustus 2014 werd Paragon Offshore eigenaar en kreeg het booreiland haar huidige naam C 462. (PAS)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook