Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Greenpeace voert actie op booreiland

SCHIERMONNIKOOG

Vier actievoerders van Greenpeace hebben zich onlangs ten noorden van Schiermonnikoog enige tijd vastgeketend aan het booreiland Prospector 1 van Paragon Offshore. Dit als protest tegen gasboringen aldaar.

1 / 1
Het booreiland Prospector 1 boort momenteel boven Schiermonnikoog. (Foto PAS Publicaties)

Het booreiland Prospector 1 boort momenteel boven Schiermonnikoog. (Foto PAS Publicaties)

De Prospector 1 vertrok 10 februari uit IJmuiden aan de trossen van de sleepboten Maersk Trader, Atlantis en En Avant 20. Reisdoel was het N5-blok even ten noorden van Schiermonnikoog. Een locatie waar de Prospector 1 in 2017 van begin mei tot eind augustus ook al aan het boren was geweest voor het samenwerkingsverband Hansa Hydrocarbons Limited, Oranje-Nassau Energie (ONE) en Energie Beheer Nederland (EBN). Toen werd een flinke gasvondst gedaan. Nu is het booreiland terug in het N5-blok om met een tweede boring de omvang van het gasveld vast te stellen en te bepalen of het om een winbare hoeveelheid gas gaat. Dit wordt overigens wel vermoed.

Kort nadat de slepers het booreiland op de juiste locatie hadden afgeleverd sloeg Greenpeace toe. De veiligheidszone van 500 meter rondom het platform werd hierbij geschonden. Toen het weer onverwachts verslechterde, kregen de actievoerders overigens wel onderdak op het platform. De eigenaar van het booreiland heeft aangifte gedaan bij de politie.

Ook de burgemeester van Schiermonnikoog heeft zich uitgesproken tegen de gasboring voor de kust van zijn eiland. Het ministerie van Economische Zaken heeft de boorvergunning verleend. Medewerkers van de Kustwacht hebben vier activisten van het booreiland gehaald. Hierbij was ook het kustwachtvaartuig Guardian betrokken. (PAS)

 

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook