Aasta Hansteen-platform levert eerste aardgas

Het indrukwekkende Noorse productieplatform Aasta Hansteen van operator Equinor heeft vlak voor de jaarwisseling voor het eerst gas geproduceerd. Het gaat om het grootste SPAR-type platform ter wereld en het eerste op het Noorse continentale plat. Nederlandse bedrijven hebben een belangrijke rol gespeeld bij dit project.

PAS AASTA HANSTEEN

Alles is groot en indrukwekkend aan het Aasta Hansteen-project dat jaren geleden door Statoil (thans Equinor) op stapel is gezet. Doel was gas te gaan winnen uit het diepste gasveld in Noorse wateren, gelegen in blok 6707/10, waarvan de winbare reserves werden geschat op ruim 55 miljard kubieke meter gas en circa 350 miljoen vaten condensaat. Het Aasta Hansteen-veld ligt circa 300 kilometer ten westen van Sandnessjøen en is vernoemd naar een bekende Noorse schrijfster, schilderes en feministe. De waterdiepte ter plekke bedraagt 1300 meter.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer