Allseas rondt TurkStream pijpleidingproject af

Offshoreaannemer Allseas heeft het ambitieuze TurkStream pijpleidingproject afgerond. Een hoofdrol was hierbij weggelegd voor het grootste schip ter wereld, de Pioneering Spirit, die voor dit werk was uitgerust met een megastinger.

Allseas rondt TurkStream pijpleidingproject af

Eind 2016 ontving Allseas van Gazprom-dochter South Stream Transport de opdracht voor de aanleg, dwars door de Zwarte Zee, van twee parallel lopende, 930 kilometer lange gastransportleidingen. Die moesten de Russische plaats Anapa verbinden met de Turkse plaats Kiyikoy, even ten westen van Istanbul. De beide leidingen, elk met een diameter van 32 inch, kunnen per jaar samen circa 31,5 miljard kubieke meter Russisch gas vervoeren. De ene leiding is bedoeld voor de levering van gas aan Turkije, de andere voor de levering van gas aan andere Zuid-Europese landen. Allseas begon vorig jaar mei met de aanleg en zette hiervoor twee van haar pijpenleggers in. De Audacia voor de ondiepe delen van het tracé en de Pioneering Spirit voor de diepe delen met waterdieptes tot 2200 meter. Het werk verliep zo voorspoedig dat het ruim een maand eerder dan gepland kon worden afgerond.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer